Quantcast
Channel: Kamomillan konditoria
Viewing all 299 articles
Browse latest View live

Ihana Wiener Nougat -kakku ja muita jouluisia vegeleivonnaisia 2019

$
0
0

Mukavaa joulukuuta kaikille ja terkkuja pitkästä aikaa – tällä kertaa Suomesta! Olen toistaiseksi vielä tuntemattoman ajanjakson verran Suomessa, ja todennäköisesti vietänkin joulun ja uudenvuoden tällä puolella maapalloa. Kaikki leivontavälineeni sen sijaan ovat Ohiossa, joten tämän kakun koristelun kanssa meinasi käydä vähän huvittavasti tai siis kävikin. Lisään tekstin loppuun kuvan siitä, miltä kakku näytti sen jälkeen, kun yritin pursottaa ruskeaa kuorrutetta ilman tyllaa... Sitä ennen ihana kakkuresepti sekä valtavasti muita jouluisia leivonnaisvinkkejä!

Wiener Nougat on ollut ihan lapsesta saakka yksi lempikarkeistani. Se on yksi niistä makeisista, joiden vegaanisuus tulee monelle yllätyksenä. Tämä superhyvä kakku koostuu ei liian makeasta mutta silti maukkaasta ja sopivan pehmeästä suklaakakusta, jonka päälle on levitetty riittävästi eli paksu kerros Wiener Nougat -moussea. Mousse maistuu hyvältä myös sellaisenaan eli jos et jaksa ryhtyä kakunpaistopuuhiin, voit valmistaa vain nopean moussejälkkärin.



Kakun pohjana on omenasoseversio tästä huippuhyvästä browniesta sillä erotuksella, että vaihdoin margariinin öljyyn. Voit vaihtoehtoisesti käyttää pohjana myös tosi helppoa suklaakakkua, jonka ainekset löytyvät todennäköisesti melkein kenen tahansa kaapista valmiiksi.

Tarvikkeet: n. 22-senttinen kakkuvuoka, sähkövatkain

Wiener Nougat -kakku, 8 palaa

kakkupohja
  • 1 dl omenasosetta (tai päärynäsosetta tai maustamatonta soija- tai kaurajogurttia)
  • 1 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 3/4 dl miedonmakuista öljyä (esim. tavallista rypsiöljyä)
  • 2 dl sokeria
  • 3/4 dl kaakaojauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
Wiener Nougat -mousse
  • 3/4 prk Kaslinkin kauravispiä*
  • 200 g Wiener Nougat -konvehteja
  • hyppysellinen suolaa
koristeluun vapaavalintaisesti esimerkiksi
  • vegaanisia keksejä
  • vegaanista suklaata joko hippuina, paloina tai sulatettuna
  • lisää Wiener Nougat -konvehteja
  • loput kauravispit vaahdotettuna ja pursotettuna
  • pähkinöitä, marjoja, karkkeja...
  1. Rasvaa ja jauhota n. 22-senttinen kakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita omenasose, kauramaito, öljy, sokeri, kaakaojauhe, suola ja vaniljasokeri. Siivilöi ja sekoita vehnäjauho ja ruokasooda ensin toisessa kulhossa ja sekoita ne sitten taikinan joukkoon. Kaada taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi.
  3. Paista kakkua esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 30 minuuttia. Peitä kakku leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, jotta sen pinta ei pala. Kakku on valmis, kun siihen työnnetty tikku tulee ulos puhtaana. Anna kakun jäähtyä vuoassa kymmenen minuuttia ennen kumoamista. Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen sen kuorruttamista.
  4. Vaahdota kauravispi sähkövatkaimella jämäkäksi vaahdoksi. Poista paperit Wiener Nougat -konvehdeista ja sulata konvehdit varovaisesti mikrossa: kuumenna konvehteja 15 sekuntia kerrallaan ja sekoita aina välillä. Konvehdit sulavat nopeammin kuin suklaa. Voit sulattaa konvehdit myös vesihauteessa. Sekoita sulatetut konvehdit kauravispin sekaan sähkövatkaimella. Mausta pienellä ripauksella suolaa.
  5. Lusikoita mousse kakun päälle ja koristele haluamillasi koristeilla. 
  6. Kakun voi tarjoilla heti, mutta se säilyy hyvänä jääkaapissa pari päivää. Säilytä valmis kakku jääkaapissa.
Pakastaminen: Kakun voi pakastaa, mutta sen ulkonäkö voi vähän kärsiä sulaessa. Anna kakun sulaa rauhassa jääkaapissa. Älä sulata kakkua lämmittämällä.
*Kaslinkin tilalla voi käyttää 2 prk Plantin kauravispiä tai 1 prk Alpron soijavispiä. Planti on todella jämäkkää, joten sen kanssa ei pitäisi tulla mitään ongelmia. Alpro sen sijaan on näistä höttöisin eli sillä tulee myös pehmein ja mahdollisesti vähän valuva mousse. Jos sen koossapysyvyys epäilyttää, käytä sitä vähemmän tai käytä sen kanssa enemmän Wiener Nougat -konvehteja.

Erikoisemmat ruokavaliot

Gluteeniton versio: Ohje pohjan gluteenittomaan versioon on alkuperäisen reseptin yhteydessä. Alkuperäinen resepti on kolminkertainen, joten jaa ainesosien määrä kolmella. Kaslinkin ja Alpron vispit ovat gluteenittomia, Plantin vispi on vähägluteeninen. Wiener Nougat on gluteeniton tuote. Valitse myös koristeet siten, että ne eivät sisällä gluteenia. Saat lisää vinkkejä gluteenittomasta vegeleivonnasta tästä tekstistä. 

Soijaton versio: Älä käytä pohjaan soijatuotteita. Käytä moussessa kauravispiä. Valitse myös koristeet sen mukaan, että ne eivät sisällä soijaa. (Monissa suklaissa ja kekseissä on soijalesitiiniä.)Saat lisää vinkkejä soijattomasta vegeleivonnasta tästä tekstistä.

Palmuöljytön versio: Wiener Nougat -konvehdit sisältävät palmurasvaa. Voit halutessasi tehdä kakun myös iChoc-sarjan White Nougat Crisp -hasselpähkinäsuklaalla, joka on aika samantyyppinen kuin Wiener Nougat. Myös perusruokakauppojen vispit sisältävät palmuöljyä. Niiden tilalla voit käyttää esimerkiksi Vegekaupasta saatavaa SoyaToo!-riisivispiä. Lisää palmuöljyttömiä leivontavinkkejä saat täältä.

Sen lisäksi, että leivontavälineet on Atlantin toisella puolella, myös järkkäri on siellä. Mulla on käytössä kännykkäkamera, jonka linssi on rikki ja lainajärkkäri, jota en oo koskaan ennen käyttänyt ja joka on eri merkkinen kuin mun oma. Hyviä kuvia odotellessa siis kohti ensi vuotta!

Lisää jouluisia vegaaniherkkuja ja -leivonnaisia!

Joulu-, pikkujoulu- ja vaikka ihan vapaapäiväpöydän herkut voisivat olla vaikkapa jotain tällaista! Reseptit kuvien leivonnaisiin on listattu erikseen kuvien alle.


Joulun alla tulee usein leivottua tosi paljon enemmän kuin muina aikoina, ja blogissa onkin ihan valtavasti joulukelpoisia reseptejä. Pääset selaamaan niitä kaikkia tästä linkistä klikkaamalla. Kokosin niistä omat suosikkini ja suositukseni listaksi.

Reseptin perässä on kerrottu, jos resepti on joko sellaisenaan pähkinätön (P), gluteeniton (G) tai soijaton (S) tai muutettavissa sellaiseksi.
  • Mantelikuppikakut ovat ehdottomasti yksi kuppikakkusuosikeistani! Niissä on mantelia niin yllä, päällä kuin sisälläkin. (G, S)
  • Pistaaseilla maustettu suklaa-valkosuklaajuustokakku. Tarvitseeko tätä edes perustella mitenkään? (G, S)
  • Kardemumma-mantelikeksit maistuvat mummolalta, rapealta ja ihanalta! (G, S)
  • Saksanpähkinämuffinsseissa on rapeaa pähkinämurua sekä jouluisia mausteita. (G, S)
  • Upean värinen tyrni maustaa näiden tyrnikuppikakkujen täytteen. Voit tehdä myös pelkkää tyrnitahnaa, jota voi käyttää lemon curdin tavoin levitteenä tai lisukkeena. (G, P)
  • Hasselpähkinä ja kahvi sopivat tosi hyvin yhteen ja niistä voikin tehdä ihan huippuhyviä hasselpähkinämokkapaloja. (S)
  • Appelsiinikakku on se kahvipöydän peruskakku, joka on tavallinen mutta mehevä ja maukas. (S, P)
  • Mehevä maustekakku on toinen kahvipöydän peruskakku. Se saa makunsa kanelista ja kardemummasta, mutta voit käyttää siihen juuri niitä mausteita, joista itse tykkäät: neilikkaa, maustepippuria, inkivääriä... (P, S)
  • Taatelikakku on joulun peruskakku. (P, S)
  • Porkkanawhoopiet ovat vähän toisenlainen versio porkkanakakusta: sopivasti käteen sopiva hampurilaistyyppinen makea herkku. (G, S, P)
  • Jos haluat joulupöytään jotain ihan överimakeaa ja silti niin ihanan täyteläistä, suosittelen suklaista banoffeeta, jossa suklaakeksipohjan päällä on banaania, kinuskikastiketta sekä vispiä. (G, S, P)
  • Tämä glögijuustokakku saa glögin lisäksi makunsa appelsiinista, ja onkin ihastuttanut monia. (G, P, S)
  • Maapähkinävoijuustokakusta on ehtinyt vuosien aikana tulla tosi monen suosikkikakku. Se on helppo tehdä ja se on riittävän tuhti taltuttamaan överimättönälkää. (G, S)
  • Ja sitten vielä vikana vinkkinä tosi helppo suklaakakku, joka on nimensä mukaisesti ihan tosi helppo. (P, S)

Piparkakkuvinkit

Jos aiot koristella piparkakkuja tai kokoat piparkakkutaloa ja haluat nopeasti kuivuvan ja todella kestävän kuorrutteen tai ei-sormia-polttavan piparkakkutaloliiman, suosittelen tekemään pikeeriä! Kananmunaton pikeeri tehdään aquafaballa eli säilykekikherneiden liemellä. Ei maistu kikherneeltä ja toimii niin kuin pitääkin. Ohjeen saat täältä.

Käy tsekkaamassa myös vegaanituotteet.net/joulu! Sinne on listattu perusruokakauppojen jouluun sopivia vegaanituotteita. Suolaisten ruokien ja tuotteiden lisäksi siellä on listat muun muassa piparkakku- ja torttutaikinoista, joissa niissäkin on tosi paljon vegaanisia vaihtoehtoja.

Ja sitten vielä lopuksi: miksi ei kannata pursottaa ruskeita kuorrutteita pyöreällä pursotusterällä tai ilman terää

Tässä tosiaan kuva kakusta virhearvion jälkeen. Mielikuva on vähän muuta kuin herkullinen suklaakakku. Suunnitelmana ei ollut tehdä kakkakoristeluja, vaan sellaisia hienoja palloja, mutta kuorrute olikin jähmeämpää kuin suunnittelin. Noh, selittelyt sikseen! Tästä tuli monella hyvät naurut ja ymös lopulta ihan kivannäköinen kakku, kun käytti vähän sellaista roiskimistekniikkaa koristelussa.


Tuulispään kuppikakut ja Vegemessut 2020

$
0
0

Vegemessut hoidettu Tuulispään kuppikakkuja pursottamalla! Tässä reseptit neljään meidän pisteellä myynnissä olleeseen superherkkuun: nougat-browniemuffinssiin, appelsiini-suklaakuppikakkuun, omenapiirakkamuffinssiin sekä porkkanakakkukuppikakkuun. Kaikista näistä tykättiin kovasti, mutta porkkanakku kiinnosti asiakkaita kaikkein eniten.


Nougat-browniemuffinssi on pehmeä ja täyteläinen suklaamuffinssi, jolle lisäsäväyksen antaa valkosuklaanougat. Osa valkosuklaanougat’sta ripotellaan ennen paistamista muffinssin pinnalle, joten se paahtuu uunissa ihanaksi.

Appelsiini-suklaakuppikakku maistuu heille, jotka tykkäävät Fazerinasta! Tämän kuppikakun voi koristella itselle sopivalla tavalla tai tietysti jättää kokonaan koristelemattakin. Tuulispään kuppikakkuna tämä sai koristeekseen kauniin kettukarkin sekä syötävää kimalletta! Syötävää glitteriä voi ostaa monista leivontatarvikeliikkeistä, ja yleensä se on vegaanista.

Omenapiirakkamuffinssi on muffinssiversio Oskun omenapiirakasta. Siinä on pehmeä vaniljapohja, joka on täytetty paistinpannulla pyöräytetyllä mehevällä ja maukkaalla omenapiirakkatäytteellä. Nämä muffinssit voi tarjoilla joko lämpimällä tai jääkaappikylmällä täytteellä, sillä kumpikin vaihtoehto toimii. Lämmin versio on todennäköisesti monelle kuitenkin enemmän mieleen. Muffinssi viimeistellään tietenkin lorauksella vaniljakastiketta.

Porkkanakakkukuppikakku on perinteisen porkkanakakun makuinen herkku, jonka kuorrute onkin tällä kertaa tehty aavistuksen eri tavalla. Siinä on nimittäin sekoitettu vegaanista valkosuklaata sekä vegaanista tuorejuustoa yhteen. Lopputulos on helposti levittyvä ja kivanmakuinen kuorrute. Viimesilauksen kuppikakulle antaa rapea hasselpähkinärouhe.

Tästä pääset lukemaan reseptit! Kirjoitin muutamiin mukaan myös vaihtoehdot gluteenittomista ja soijattomista versioista. Reseptit ovat palmuöljyttömiä, kunhan valitset niihin palmuöljyttömät tuotteet, joita olen listannut tänne. Pullomargariinit ovat palmuöljyttömiä ja rasiamargariineista Keiju 3 öljyä on palmuöljytön, joten sitä kannattaa käyttää appelsiini-suklaan kuorrutteeseen. Myös resepteissä mainittu tuorejuusto, vaniljakastike ja esimerkiksi suklaat ovat palmuöljyttömiä.

Nougat-browniemuffinssi, 12 kpl

  • 80 g iChoc Nougat Crisp -suklaata
  • 1 1/2 dl maustamatonta soija- tai kaurajogurttia
  • 1 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1 dl pullomargariinia (tai 100 g sulatettua margariinia)
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  1. Leikkaa suklaa pieniksi kuutioiksi. Ota neljäsosa suklaasta erikseen, sillä se lisätään taikinoiden päälle.
  2. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Täytä muffinssipellin kolot paperivuoilla. (Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, käytä kartonki-, folio-, silikoni- tai amerikan muffinssivuokia tai kahta tavallista paperivuokaa päällekkäin. Taikina on löysää, jotta siitä tulee kuohkea leivonnainen. Tavallisessa vuoassa ilman muffinssipeltiä leivonnainen voi levitä tosi paljon.)
  3. Sekoita soijajogurtti, kauramaito, margariini, sokeri, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja suola.
  4. Siivilöi vehnäjauhot, leivinjauhe sekä ruokasooda ja sekoita ne. Lisää jauhot nesteiden sekaan. Lisää kolme neljäsosaa suklaapaloista taikinaan.
  5. Jaa taikina vuokiin ja ripottele loppu suklaa taikinoiden päälle.
  6. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 20 minuuttia
  7. Säilytä valmiit muffinssit jääkaapissa.
Pakastaminen: Muffinssit voi pakastaa.
Soijaton versio: Käytä valmistukseen kauramaitoa sekä kaurajogurttia.

Appelsiini-suklaakuppikakku eli Vazerina, 12 kpl

  • 2 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1 dl miedon makuista öljyä (kuten tavallista rypsiöljyä)
  • 2 dl sokeria
  • 3/4 dl kaakaojauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
Kuorrute
  • 150 g margariinia (esim. Keiju Laktoositon 70 % tai Keiju 3 öljyä)
  • hyppysellinen suolaa
  • 1/2 tl vanilja-aromia tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1 1/2 dl kaakaojauhetta
  • 1 1/2 tl raastettua appelsiinin kuorta
  • 3 rkl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • n. 4 1/2 dl tomusokeria
  1. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Täytä muffinssipellin kolot paperivuoilla. (Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, käytä kartonki-, folio-, silikoni- tai amerikan muffinssivuokia tai kahta tavallista paperivuokaa päällekkäin. Taikina on löysää, jotta siitä tulee kuohkea leivonnainen. Tavallisessa vuoassa ilman muffinssipeltiä leivonnainen voi levitä tosi paljon.)
  2. Sekoita kauramaito, öljy, sokeri, suola sekä vaniljasokeri.
  3. Siivilöi vehnäjauho, kaakaojauhe, leivinjauhe sekä ruokasooda ja sekoita ne. Lisää jauhot nesteiden sekaan.
  4. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 20 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista, jotta kuorrute ei sula.
  5. Valmista seuraavaksi kuorrute. Pese appelsiini hyvin ja raasta sen kuoren oranssia osaa riittävä määrä. Lopun osan appelsiinista voi syödä
  6. Sekoita margariini, suola, vanilja-aromi, kaakaojauhe, appelsiinin kuori, kauramaito sekä puolet tomusokerista tasaiseksi. Jatka vaahdottamista ja lisää sen verran tomusokeria, että saat helposti levittyvän mutta ei valuvan kuorrutteen.
  7. Laita kuorrute pursotuspussiin ja pursota kuppikakkujen päälle korkeiksi tötteröiksi. Koristele haluamallasi tavalla.
  8. Säilytä valmiit kuppikakut jääkaapissa.
Pakastaminen: Pohjat voi pakastaa, mutta suosittelen kuorruttamaan kuppikakut vasta ennen tarjoilua tai edellisenä päivänä. Jos pakastat kokonaisia kuppikakkuja kuorrutteineen, anna niiden sulaa rauhassa jääkaapissa. Niiden ulkonäkö saattaa kärsiä.
Gluteeniton versio: Katso täältä ohjeet gluteenittomalle pohjalle. Käytä kuorrutteeseen gluteenitonta kasvimaitoa.

Soijaton versio: Käytä pohjassa ja kuorrutteessa jotain muuta kasvimaitoa kuin soijamaitoa.

Omenapiirakkamuffinssi, 12 kpl

  • 2 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1/2 dl miedonmakuista öljyä (esim. tavallista rypsiöljyä)
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
Omenatäyte
  • 500 g kiinteitä, maukkaita omenoita (esim. Santana)
  • 2 rkl + 1 rkl Naturlin Vegaanista levitettä tai muuta margariinia
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1/2 dl fariinisokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 rkl vehnäjauhoja
Pinnalle
  1. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Täytä muffinssipellin kolot paperivuoilla. (Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, käytä kartonki-, folio-, silikoni- tai amerikan muffinssivuokia tai kahta tavallista paperivuokaa päällekkäin. Taikina on löysää, jotta siitä tulee kuohkea leivonnainen. Tavallisessa vuoassa ilman muffinssipeltiä leivonnainen voi levitä tosi paljon.)
  2. Sekoita kauramaito, öljy, sokeri, suola sekä vaniljasokeri. Siivilöi vehnäjauho, leivinjauhe sekä ruokasooda ja sekoita ne. Sekoita jauhot nesteiden sekaan.
  3. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 20 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä. Leikkaa niihin kolo veitsellä täytettä varten.
  4. Valmista seuraavaksi täyte. Kuori omenat ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuumenna paistinpannu ja 2 rkl Naturlia/margariinia. Paista omenakuutioita ja sitruunamehua siinä koko ajan sekoitellen muutaman minuutin ajan. Lisää fariinisokeri, kaneli, vehnäjauho sekä 1 rkl Naturlia/margariinia ja jatka paistamista koko ajan sekoitellen muutaman minuutin ajan. Täyte on valmis, kun omenat ovat pehmenneet.
  5. Lusikoita täyte pohjien koloihin ja päälle. Voit tehdä tämän joko heti, kun täyte on valmis ja vielä lämmintä tai sitten voit täyttää ja tarjoilla muffinssit kylmällä täytteellä. Viimeistele muffinssit lorauttamalla pinnalle vaniljakastiketta juuri ennen tarjoilua.
  6. Säilytä valmiit muffinssit jääkaapissa.
Pakastaminen: Pohjat voi pakastaa sellaisenaan. Todennäköisesti voit pakastaa myös kokonaiset kuppikakut täytteineen, mutta anna niiden sulaa rauhassa jääkaapissa. Lisää vaniljakastike vasta juuri ennen tarjoilua.
Gluteeniton versio: Katso täältä ohje gluteenittomalle pohjalle. Vaihda täytteen jauho johonkin gluteenittomaan jauhoon tai jauhoseokseen. Oatlyn vaniljakastike on Keliakialiiton mukaan vähägluteeninen eli se saattaa sopia joillekin keliaakikoille. Varmista kuitenkin keliaakikolta itseltään tuotteen sopivuus. Kaslink Aito kaurapohjainen vaniljakastike on gluteeniton. Samoin Alpron soijapohjainen vaniljakastike on myös gluteeniton.

Soijaton versio: Käytä pohjiin jotain muuta kasvimaitoa kuin soijamaitoa.

Valkosuklaa-porkkanakakkukuppikakku, 12 kpl

  • 1 1/2 dl porkkanasosetta
  • 2 1/4 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 3/4 dl miedonmakuista öljyä (kuten tavallista rypsiöljyä)
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 3/4 dl fariinisokeria
  • 2 tl kanelia
  • 1/2 tl neilikkajauhetta
  • 1/2 tl maustepippurijauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 3 3/4 dl vehnäjauhoja
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 3/4 tl ruokasoodaa
Valkosuklaa-tuorejuustokuorrute
(Puolikas annos riittää, jos haluat vain levittää kuorrutetta ohuen kerroksen muffinssin pinnalle.)
Pinnalle
  • hasselpähkinärouhetta
  1. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Täytä muffinssipellin kolot paperivuoilla. (Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, käytä kartonki-, folio-, silikoni- tai amerikan muffinssivuokia tai kahta tavallista paperivuokaa päällekkäin. Taikina on löysää, jotta siitä tulee kuohkea leivonnainen. Tavallisessa vuoassa ilman muffinssipeltiä leivonnainen voi levitä tosi paljon.)
  2. Sekoita porkkanasose, kauramaito, öljy, sokeri, fariinisokeri, kaneli, neilikka, maustepippuri ja suola. Siivilöi vehnäjauhot, leivinjauhe sekä ruokasooda ja sekoita ne. Sekoita jauhot nesteiden sekaan.
  3. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 22 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.
  4. Valmista seuraavaksi kuorrute. Pilko valkosuklaa ja sulata se erittäin varovasti, jotta se ei pala. Kuumenna suklaata mikrossa 10 sekuntia kerrallaan ja sekoita se hyvin joka välissä. Jatka tätä, kunnes se on sulanut puoliksi. Jatka sekoittamista aina välillä, kunnes suklaa on kokonaan sulanut.
  5. Notkista kauralevite ja sekoita valkosuklaa nopeasti sen joukkoon. Käytä tarvittaessa sähkövatkainta, jos kuorrutteeseen jää paakkuja.
  6. Pursota tai levitä kuorrute jäähtyneiden pohjien päälle. Ripottele pinnalle vielä hasselpähkinärouhetta.
  7. Säilytä valmiit kuppikakut jääkaapissa.
Pakastaminen: Pohjat voi pakastaa. Jos pakastat kuppikakut kuorrutteineen, anna niiden sulaa rauhassa jääkaapissa. Kuorrute saattaa kärsiä sulatuksesta.
Soijaton versio: Käytä pohjiin jotain muuta kasvimaitoa kuin soijamaitoa.

*En ole testannut tähän muita vegaanisia tuorejuustoja, mutta nekin todennäköisesti käyvät.

10 makeaa vegevinkkiä ystävänpäiväksi

$
0
0

Ystävänpäivää vietetään tulevana perjantaina 14.2. Kokosinkin se mielessäni listan kymmenestä kavereidenilahduttamisleivonnaisesta. Reseptien makumaailmassa on suklaata ja väreissä punaisen sekä vaaleanpunaisen sävyjä eli juuri sopivia juttuja valentinuksen viettoon. Listan perässä on myös vinkit siitä, miten kaupasta löytää helpoiten ne valmiit vegaaniset herkut. Vegaanituotteet.net-sivuston lisäksi saatavilla on myös kätevä Vegaaniskanneri-sovellus Androidille ja iPhonelle!

Kaikki reseptit ovat vegaanisia eli maidottomia, laktoosittomia ja munattomia sekä liivatteettomia, kuten tässä blogissa aina muulloinkin. Reseptien perässä on lisäksi kerrottu, mikäli reseptin voi valmistaa myös pähkinättömänä (P), gluteenittomana (G) tai soijattomana (S).

5+5 suosikkia ystävänpäiväksi


  • Basilika-vadelmakuppikakut (P, G, S) Näiden kuppikakkujen pohjat maistuvat ihanasti vadelmalta ja kuorrutteen kirpeys ja kuohkeus täydentää sitä mukavasti. (Jos basilika kuulostaa liian villiltä, voit jättää sen pois.)
  • Mansikkaruudut (P, S) Rapea muropohja on päällystetty mansikkahillolla ja mansikoilla. Lopputuloksena on ihana mummolan makuinen herkku. Onnistuu tosi hyvin myös pakastemansikoista!
  • Marjapiirakka (P, G, S) Perinteinen rahkatäytteinen marjapiirakka onnistuu tosi hyvin myös vegaanisena. Marjat voi valita oman maun mukaan, mutta suosittelen vähintään yhtä punaista marjaa ystävänpäivän kunniaksi.
  • Puolukkawhoopiet (P, S) Whoopiet ovat ikään kuin pehmeitä isoja täytekeksejä. Perinteisesti niiden taikina on suklainen, mutta ne voi tietysti tehdä tosi monella muullakin tavalla. Kokeile vaikkapa näitä puolukkatäytteisiä whoopieita!
  • Mansikka-limehyydykekakku (P, G, S) Jos kaipaat ystävänpäivätarjoiluihisi jännitystä, leivo agar agarilla! Tämä hyydykekakku on sieltä helpoimmasta päästä aloittaa agar agar -seikkailut. 

Apua valmiiden vegaanituotteiden etsintään!

Jos et ehdi, jaksa tai halua leipoa itse, on kaupoissa saatavilla tosi paljon vegaanisia herkkuja. Niitä on listattu Vegaanituotteet.net-sivulle kuvien kera eri kategorioihin, kuten kekseihin, jäätelöihin, karkkeihin ja valmistaikinoihin. Jos et vielä ole tutustunut tähän sivuun, niin teethän sen viimeistään nyt! Sivusta kannattaa kertoa myös niille sukulaisille, jotka eivät koskaan tiedä, mitä voivat sinulle tarjota, kun tulet kylään.

Vegaanituotteet.netin lisäksi toinen tosi hyvä apuväline kaupassa on Vegaaniskanneri-sovellus. Sen avulla voi skannata S- ja K-ryhmän kaupoissa myytävien tuotteiden viivakoodit, ja se kertoo heti, onko tuote vegaaninen vai ei.
Skannerin asetukset kannattaa muokata itselle sopiviksi Aseta ruokavalio -kohdasta. Suositeltavaa on valita vegaanisen lisäksi myös "Ohita 'saattaa sisältää' ainesosat" (paitsi jos olet allerginen maidolle, munille tai kalalle) sekä "Ohita mahdollisesti epäsopivat E-koodit" -kohdat.

Nuo mainitut mahdollisesti epäsopivat eli mahdollisesti eläinperäiset e-koodit ovat Suomessa lähes poikkeuksetta vegaanisia, joten niiden välttely varmuuden vuoksi on mielestäni siksi aika turhaa. (Jos kuitenkin jätät tuon kohdan ruksimatta ja sovellus kertoo jonkin tuotteen olevan sen takia epäsopiva ruokavalioosi, suosittelen tarkistamaan asian vielä erikseen Vegaanituotteet.net-sivulta. Sinne listatut tuotteet ovat varmasti vegaanisia.)

Banaanimuffinssit ja oreo-minttukuppikakut

$
0
0

Tässäpä pari julkaisematta jäänyttä reseptiä sunnuntain piristykseksi. Alunperin näitä leivonnaisia piti tulla myyntiin Tuulispään pisteelle Vegemessuille, mutta supistimme valikoimaamme vähän viime hetkellä ja nämä jäivät pois. Oikein kelpoja ovat kuitenkin!

Oreo-minttukuppikakuissa on suklainen pohja, raikas minttukuorrute sekä kantena Oreo-keksi. Pehmeät ja maukkaat banaanimuffinssit on maustettu suklaalla sekä suolapähkinöillä ja koriteltu huolettomasti siivilöimällä päälle tomusokeria. Banaanisiivut ja suklaaraidat voi huoletta jättää pois, jos tarkoituksena on vain päästä nopeasti muffinssin kimppuun ilman, että sitä ennen pitää ottaa muffinsseista kuvia nettiin.

(Niiden neljän Vegemessu-kuppikakun reseptit saat täältä. Erityisesti appelsiini-suklaakuppikakun reseptiä ovat ihmiset kovasti testailleet ja siitä tykänneet!)


Erikoisruokavalio-ohjeistukset on kerrottu reseptin perässä. Reseptit ovat sellaisenaan vegaanisia eli maidottomia, laktoosittomia, munattomia ja liivatteettomia.
 

Herkkubanaanimuffinssit, 12 kpl

  • 1 kypsä banaani
  • 1 dl sileää, makeuttamatonta maapähkinävoita
  • 1 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1/2 dl miedon makuista öljyä, kuten tavallista rypsiöljyä
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1 dl Pirkka-tummasuklaahippuja tai muuta vegaanista suklaata pieneksi pilkottuna
  • 3/4 dl suolapähkinöitä
  • Halutessasi koristeluun tomusokeria, banaania ja suklaata
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Täytä muffinssipellin kolot paperivuoilla. (Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, käytä kartonki-, folio-, silikoni- tai amerikan muffinssivuokia tai kahta tavallista paperivuokaa päällekkäin. Taikina on löysää, jotta siitä tulee kuohkea leivonnainen. Tavallisessa vuoassa ilman muffinssipeltiä leivonnainen voi levitä tosi paljon.)
  2. Soseuta banaani. Sekoita banaanisose, maapähkinävoi, kauramaito, öljy, sokeri, suola ja vaniljasokeri.
  3. Siivilöi vehnäjauhot, leivinjauhe sekä ruokasooda ja sekoita ne. Sekoita jauhot nesteiden joukkoon. Lisää 3/4 dl suklaahipuista taikinan sekaan. (Loput hiput lisätään ennen paistamista muffinssien pinnalle.)
  4. Jaa taikina vuokiin ja ripottele loput suklaahiput sekä suolapähkinät taikinan päälle. 
  5. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 22 minuuttia. Muffinssit ovat valmiit, kun niihin työnnetty tikku tulee ulos puhtaana.
  6. Muffinssit voi tarjoilla lämpiminä, mutta ne ovat parempia jäähtyneinä. Siivilöi valmiiden muffinssien päälle tomusokeria ja koristele halutessasi banaaniviipaleilla ja sulatetulla suklaalla juuri ennen tarjoilua. 
  7. Säilytä valmiit muffinssit mieluiten jääkaapissa ja syö neljän päivän sisällä.
Pakastaminen: Muffinssit voi pakastaa, mutta suolapähkinät saattavat menettää rapeuttaan.
Soijaton versio: Käytä jotain muuta kasvimaitoa kuin soijamaitoa. Varmista, että suklaassa ei ole soijalesitiiniä. Saat lisää vinkkejä soijattomaan vegaanileivontaan täältä.

Pähkinätön versio: Jätä suolapähkinät pois.


Oreo-minttukuppikakut, 12 kpl

  • 2 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1 dl miedon makuista öljyä kuten tavallista rypsiöljyä
  • 2 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 dl kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
kuorrute
  • 100 g vegaanista margariinia (kuten Keiju Laktoositon 70 % tai muu margariini, jossa rasvaa vähintään 60 %)
  • 4–5 dl tomusokeria
  • 1 tl piparminttuaromia (Dr. Oetker)
  • 1/4 tl vanilja-aromia (Dr. Oetker) tai 2 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 2 rkl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1 tl vihreää elintarvikeväriä (Dr. Oetker), ei pakollinen
  • koristeluun Oreo-keksejä (tavallisia tai minttu-Oreoita)
  1. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Täytä muffinssipellin kolot paperivuoilla. (Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, käytä kartonki-, folio-, silikoni- tai amerikan muffinssivuokia tai kahta tavallista paperivuokaa päällekkäin. Taikina on löysää, jotta siitä tulee kuohkea leivonnainen. Tavallisessa vuoassa ilman muffinssipeltiä leivonnainen voi levitä tosi paljon.)
  2. Sekoita kauramaito, öljy, sokeri, suola sekä vaniljasokeri.
  3. Siivilöi vehnäjauho, kaakaojauhe, leivinjauhe sekä ruokasooda ja sekoita ne. Lisää jauhot nesteiden sekaan.
  4. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 20 minuuttia. Pohjat ovat valmiit, kun niihin työnnetty tikku tulee ulos puhtaana. Anna pohjien jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista, jotta kuorrute ei sula ja valu pois.
  5. Valmista kuorrute. Sekoita margariini, puolet tomusokerista, piparminttuaromi, vanilja-aromi, suola, kauramaito sekä vihreä elintarvikeväri tasaiseksi sähkövatkaimella. Jatka vaahdottamista ja lisää erissä sen verran tomusokeria, että saat helposti levittyvän kuorrutteen. Laita kuorrute pursotuspussiin ja pursota jäähtyneiden pohjien päälle rengas. Viimeistele kuppikakut asettamalla kuorrutteen päälle Oreo-keksi.
  6. Säilytä valmiit kuppikakut jääkaapissa ja tarjoile kolmen päivän sisällä.
Pakastaminen: Pohjat voi pakastaa ja kuorruttaa sulaneina. Jos pakastat kuorrutettuja kuppikakkuja, niiden ulkomuoto voi kärsiä sulamisen aikana. Älä sulata kuorrutettuja kuppikakkuja lämmittämällä, vaan anna niiden sulaa rauhassa jääkaapissa.
Gluteeniton versio: Käytä pohjassa ja kuorrutteessa soija-, riisi- tai gluteenitonta kauramaitoa. Lisää kaakaojauheen määrä 1 dl:aan. Vaihda vehnäjauhot 2 dl Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, johon on sekoitettu 1/4 tl ksantaania. Käytä Oreo-keksien sijaan Pirkan gluteenittomia vaniljatäytekeksejä tai Coooky Kaakao-vaniljatäytekeksejä. Toimi muutoin samoin kuin ohjeessa. Saat lisää vinkkejä gluteenittomaan vegaanileivontaan täältä.

Soijaton versio: Käytä pohjassa ja kuorrutteessa jotain muuta kasvimaitoa kuin soijamaitoa. Oreo-keksit sisältävät soijalesitiiniä. Pirkan gluteenittomien vaniljatäytekeksien reseptiin ei kuulu soija, mutta ne saattavat sisältää pieniä määriä soijaa kontaminaation vuoksi. Jos tällaiset tuotteet eivät käy, kannattaa kysellä soija-allergikolta itseltään, mitkä vegaaniset keksit hänelle käyvät tai jättää keksikoriste kokonaan pois. Saat lisää vinkkejä soijattomaan vegaanileivontaan täältä.

Palmuöljytön versio: Käytä margariinina Keiju 3 öljyä ja Oreo-keksin tilalla Pirkan gluteenittomia vaniljatäytekeksejä. Tähän blogitekstiin on koottu paljon lisävinkkejä palmuöljyttömään vegeleivontaan.

Kesäinen pannarikakku

$
0
0

Eläinsuojelukeskus Tuulispään Agda-kanakukon mukaan nimettyjä Agdan amerikkalaisia minipannukakkuja syödään meillä aika usein viikonloppuaamupalana. Tykkään reseptistä ihan tosi paljon, koska se tehdään tosi perusaineksista, se on kuohkea ja tietysti hyvänmakuinen.

Tänään paistoinkin minipannareiden sijaan isoja pannareita ja kokosin niistä kakun. Kakusta tuli ihan superhyvää! Laitoin kakkuun tuoreita mansikoita, raparperista tehtyä hilloa, mansikkahilloa sekä kaurakermavaahtoa. Viimeistelin kakun vielä soijajätskipalloilla. Ei ihan jaksettu syödä koko kakkua kahdestaan, mutta melkein. Suosittelen ehdottomasti testaamaan tätä heti, kun tulee vähänkin kakun ja pannarin nälkä.


Pannarikakku onnistuu tarvittaessa myös gluteenittomana, soijattomana ja palmuöljyttömänä. Muunnosohjeet ovat reseptin perässä.

Jos et halua kakkua, vaan pelkkiä pannareita, sekin tietysti onnistuu! Ohjeesta tulee viisi n. 20-senttistä pannukakkua tai paljon isompi määrä pienempiä.

Suosittelen pannarin paistamista varten hyväpintaista paistinpannua, jossa ei ole kauhean korkeat reunat. Pannarin kääntämiseen suosittelen ohutta, taipuisaa lastaa. Silikonilastat ovat tähän hommaan tosi päteviä.

Kesäinen pannarikakku, n. 4 annosta

pannukakut
  • 4 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 2 rkl margariinia tai miedonmakuista öljyä (esim. tavallinen rypsiöljy)
  • 4 rl sokeria
  • 3/4 tl suolaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl leivinjauhetta
  • paistamiseen öljyä tai margariinia
täytteet ja koristeet oman maun mukaan esimerkiksi
  • kaura- tai soijakermavaahtoa (katso vinkit täältä)
  • mansikoita tai muita marjoja
  • raparperikompottia (ohjeen saat täältä) tai muuta hilloa
  • jätskiä (tutustu kauppojen laajaan vegaanijätskivalikoimaan täällä)
  • banaania tai muita hedelmiä
  • maidotonta suklaata
  • vaahterasiirappia
  1. Valmista ensin pannukakut, sillä niiden pitää jäähtyä ennen kakun kokoamista. Sekoita kauramaito, sulatettu margariini, sokeri ja suola. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ensin toisessa kulhossa ja sekoita ne sitten kahdessa erässä nesteiden sekaan joko vispilällä tai sähkövatkaimella. Älä sekoita taikinaa turhaan, jotta se ei sitkostu.
  2. Paista pannukakut kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Pannukakut paistetaan miedolla lämmöllä, jotta ne ehtivät kypsyä sisältä ilman, että ne palavat pinnalta. Kuumenna siis pieni paistinpannu (läpimitta n. 20 cm) noin puoleen lieden lämpötila-asteikkoa. Lorauta pannulle tilkka öljyä ja kaada pannun keskelle reilu desi taikinaa. Pyörittele pannua varovasti ilmassa, jotta taikina leviää tasaisesti. Anna pannarin paistua rauhassa siihen koskematta, kunnes sen pinnalle on syntynyt kuplia ja taikina on pinnalta hyytynyt. Irrota pannukakku varovasti pannusta lastalla ja käännä se. Jos lastalla kääntäminen tuntuu hankalalta, voit käyttää apuna lautasta: Liu'uta pannukakku lautaselle kypsä puoli alaspäin. Kiepauta lautanen varovasti mutta reippaasti ympäri pannun yläpuolella, jolloin pannari putoaa pannulle kypsä puoli ylöspäin. Anna pannarin paistua kauniin ruskeaksi. Siirrä valmis pannari jäähtymään mieluiten ritilälle ja paista seuraava pannari. Älä kasaa pannareita päällekkäin, koska ne jäähtyvät silloin hitaammin ja menettävät rapeuttaan.
  3. Valmistele täytteet ja koristeet pannareiden jäähtymisen aikana: vaahdota vispi, viipaloi mansikat ja keittele raparperikompotti. Kun pannukakut ovat jäähtyneet, on aika koota kakku! Levitä haluamasi täytteet pannarin pinnalle ja nosta seuraava pannari niiden päälle. Jatka näin, kunnes kaikki pannarit on käytetty ja edessäsi on upea pannarikakku.
  4. Tarjoile heti. Jos jotain jää jäljelle, säilytä jääkaapissa ja syö mahdollisimman pian.
Pakastaminen: En suosittele pakastamaan valmista kakkua. Pannarit sen sijaan voi paistaa etukäteen ja pakastaa. Niiden rapeus toki vähän kärsii.
Gluteeniton versio: Käytä soija-, riisi- tai gluteenitonta kauramaitoa. Vaihda vehnäjauhot Viljatuotteen vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen, johon on sekoitettu 1/4 tl ksantaania. Toimi muutoin samoin kuin ohjeessa. Valitse täytteiksi gluteenittomia vaihtoehtoja. Vegaanisista kermavaahdoista Alpron ja Kaslinkin vispit ovat gluteenittomia ja Plantin vispi on vähägluteeninen. Lue täältä lisävinkit gluteenittomaan vegaanileivontaan.

Soijaton versio: Valitse taikinaan jokin muu kasvimaito kuin soijamaito. Käytä täytteinä esim. kauravispiä ja kaurajätskiä. Saat täältä paljon vinkkejä soijattomaan vegeleivontaan.

Palmuöljytön versio: Margariineissa ja vispeissä on usein palmuöljyä, mutta myös palmuöljyttömiä vaihtoehtoja on saatavilla. Katso tästä lista palmuöljyttömistä vegaanituotteista.

Focaccia marinoiduilla kikherneillä

$
0
0

Rakastan marinoituja kikherneitä. Rakastan myös leipää sen monissa muodoissaan. Olin aikeissa leipoa focacciaa ja pohdin, mitä tällä kertaa laittaisin sen päälle sattumiksi. Etsiessäni ruokakaapista oliivipurkkia siinä onnistumatta, huomasin hyllyllä kikhernetölkin. Hmm, ehkäpä voisin yhdistää kaksi tykkäämääni asiaa? Näin syntyi marinoiduilla kikherneillä ripoteltu sisältä pehmeä ja pinnalta rapea focaccia.

Focaccia on ihanaa ihan sellaisenaan, mutta se sopii tietysti myös salaatin tai ihan vaikka perunamuusin ja ruskean kastikkeen kaveriksi. Ai ei sovi perunamuusin ja ruskean kastikkeen kaveriksi? Ootko kokellut? No en ole minäkään, mutta koska perunamuusi ja ruskea kastike kuuluvat focaccian ja kikherneiden ohella minun top100-ruokiini, niin uskon kaiken olevan mahdollista.

Omaan kikhernemarinadiini päätyi tällä kertaa allaoleva sekoitus, koska näitä asioita sattui olemaan kaapissa. Varoituksen sana, että tämä versio on aika makea, mikä mielestäni sopi kivasti focaccian muihin makuihin. Marinadia kannattaa vähän maistella sitä tehdessä ja muokata sen aineksia itselle mieluisiksi. Jos esimerkiksi et saa tarpeeksesi valkosipulista, lisää sen määrää. Sama pätee tietysti kaikkiin muihinkin marinadin aineksiin: mikään niistä ei ole varsinaisesti pakollinen ja kaikkea saa laittaa enemmän tai vähemmän kuin ohjeessa.

Erikoisruokavaliomuutosehdotukset on kerrottu reseptin perässä.

Focaccia marinoiduilla kikherneillä, n. 10 palaa

marinoidut kikherneet
  • 3 valkosipulinkynttä (tai enemmän)
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 1 rkl (oliivi)öljyä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1/4 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
  • 1/8 tl cayennepippuria
  • 3 1/2 dl keitettyjä kikherneitä
focaccia
  • 3 dl vettä
  • 1/2 pkt tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
  • 2 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • n. 6 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl (oliivi)öljyä
muut päälliset
  • 200 g kirsikkatomaatteja
  • mitä tahansa muuta, mikä kuulostaa hyvältä focaccian päällä, kuten oliiveja, artisokkaa, punasipulia, paprikaa, pinjansiemeniä, vegaanijuustoa
  • (suolaa)
  1. Valmistele ensin kikherneet ja marinadi. Hienonna tai murskaa valkosipulit. Yhdistä kaikki marinadin ainekset kikherneitä lukuun ottamatta ensin kulhossa keskenään ja sekoita sitten huuhdellut ja valutetut kikherneet marinadiin. Anna marinoitua vähintään tunnin ajan tai vaikka yön yli jääkaapissa.
  2. Tee focacciataikina. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva ja sokeri. Lisää vehnäjauhot ja sekoita lusikalla tasaiseksi. (Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä vesi 42-asteiseksi. Kuivahiivan voi sekoittaa joko veteen tai jauhojen sekaan.) Lisää suola sekä öljy ja jatka taikinan sekoittamista käsin vaivaamalla eli kääntelemällä ja painelemalla sitä hellävaraisen jämptisti. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa. Anna taikinan kohota liinan alla 45 minuuttia tai kunnes se on tuplannut kokonsa.
  3. Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Painele se käsin parin–kolmen sentin paksuiseksi kerrokseksi. Valuta kikherrneistä liiat marinadit ja levitä kikherneet taikinalevyn päälle. Lisää myös halkaistut kirsikkatomaatit sekä muut valinnaiset päälliset ja ripottele halutessasi pinnalle suolaa. Anna kohota puolisen tuntia.
  4. Paista 190-asteisen uunin keskitasolla 25–30 minuuttia tai kunnes focaccia on kauniin ruskea. Nosta focaccia ylemmäs, jos sen pinta ei tunnu saavan väriä.
  5. Tarjoile heti tai viilenneenä. Focaccia kannattaa syödä pian pois. Jos sinun pitää säilyttää sitä pidempään, laita se esimerkiksi paperipussiin ja kääri vielä keittiöliinaan, jotta focaccia ei kuivu mutta ei myöskään nihisty.
Pakastaminen: Focaccian voi pakastaa. Täytteistä vähän riippuu, mitä ne tykkäävät jäätymisestä ja sulamisesta eli focaccia voi ulkonäöllisesti vähän kärsiä.

Erikoisruokavaliot

  • Reseptistä saa soijattoman jättämällä soijakastikkeen pois ja käyttämällä sen sijaan oman maun mukaan suolaa.
  • Gluteenittomasta versiosta minulla ei ole mitään kokemusta. Jos haluat sellaista yrittää tehdä, niin vaihda jauhot gluteenittomiin ja lisää taikinaan psylliumia ja/tai ksantaania. Gluteenittomat hiivalla leivotut leivonnaiset kohotetaan vain kerran, joten tee taikina valmiiksi ja muotoile se heti uunipellille focacciaksi. Soijakastike soveltuu Keliakialiiton mukaan monille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa käytetäänkin vehnää, sillä vehnän gluteeni tuhoutuu soijakastikkeen valmistusprosessin aikana.
  • Resepti on sellaisenaan pähkinätön ja palmuöljytön sekä tietysti maidoton, munaton ja laktoositon.

Valkosipulirullat

$
0
0

Nyt olisi tarjolla herkku valkosipulin ystäville! Tähän pehmoiseen taikinaan kääritään runsaasti rasvaa, valkosipulia ja unikonsiemeniä sekä yrttejä. Valmiit rullat täyttävän ilman huumaavalla valkosipulintuoksulla ja maistuvat samaan aikaan rapeilta ja pehmeiltä unohtamatta unikonsiementen poksahtelua. Näitä voi syödä ihan tällaisenaan tai tarjota esimerkiksi keittoruoan kaverina.

Suosittelen tekemään taikinan margariinilla, koska siten taikinasta tulee eri tavalla pehmoinen kuin öljyllä. Margariiniksi kannattaa valita tuote, jossa rasvaa on vähintään 60 %. Öljykin toki käy, jos margariinia ei kaapista löyty! Voit myös tietysti muokata valkosipulin ja yrttien määrää sellaiseksi, joka maistuu juuri sinulle.

Valkosipulirullat, 24 kpl

taikina
  • 1/4 pkt tuorehiivaa tai 1/2 pss kuivahiivaa
  • 2 1/2 dl soija-, kaura- tai muuta kasvimaitoa (tai vettä)
  • 1 tl sokeria
  • n. 5–6 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 50 g vegaanista margariinia(tai 1/2 dl öljyä)
täytteet
  • 75 g vegaanista margariinia
  • 6 valkosipulinkynttä 
  • hyppysellinen suolaa
  • 2 rkl unikonsiemeniä
  • 1 rkl kuivattua basilikaa
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1/2 tl kuivattua oreganoa
  1. Lämmitä kasvimaito kädenlämpöiseksi, jos käytät tuorehiivaa. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä kasvimaito 42-asteiseksi. Liota kasvimaidon sekaan hiiva ja sokeri. 
  2. Lisää puolet vehnäjauhosta ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Jatka seuraavaksi vaivaamista käsin eli lisää loput ainekset eli suola, margariini ja vehnäjauho taittelemalla ja kevyesti painelemalla taikinaa. Tarvitset niin paljon vehnäjauhoja, että taikinasta tulee kimmoisaa eikä se enää tartu käsiin. Vaivaamistyylistäsi ja jauhojen koostumuksesta riippuu, miten paljon jauhoja tarvitset. Anna valmiin taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi vähintään puolen tunnin ajan.
  3. Valmista rullien täyte. Notkista margariini ja sekoita sen joukkoon kuoritut ja hienonnetut valkosipulinkynnet sekä suola. Voit mitata myös muut täytteen aineet valmiiksi.
  4. Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä muutaman millin paksuiseksi levyksi. Oma levyni oli kooltaan 45x35 senttiä. Levitä valkosipulilla maustettu margariini levyn pintaan tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele sen päälle unikonsiemenet ja yrtit mahdollisimman tasaiseksi.
  5. Rullaa taikinalevy jämptisti, nipistä sen reuna kiinni ja leikkaa parin sentin levyisiksi rulliksi. Aseta rullat leivinpapereiden päälle kahdelle uunipellille jättäen niiden väliin pari senttiä tilaa. Muotoile rullat tarvittaessa uudelleen pyöreiksi, jos ne leikatessa ja siirtäessä ovat venyneet tai menettäneet muuten muotonsa. Anna rullien vielä kohota.
  6. Paista yksi pellillinen kerrallaan 225-asteisen uunin keskitasolla n. 12 minuuttia eli kunnes rullat ovat saaneet kauniin ruskean värin.
  7. Rullat ovat parhaimmillaan paistamispäivänä. Jos säilytät niitä pidempään, ne kannattaa laittaa paperipussiin, joka on kääritty pyyhkeeseen.

Pakastaminen: Rullat voi pakastaa. Anna niiden sulaa mieluiten huoneenlämmössä, sillä mikrossa sulatettuina ne voivat sitkistyä.

Soijaton versio: Käytä taikinassa kaura- tai jotain muuta soijatonta kasvimaitoa tai vettä. Paljon vinkkejä soijattomaan vegeleivontaan saat täältä.

Palmuöljytön versio: Valitse margariiniksi palmuöljytön margariini, kuten Keiju 3 öljyä. Voit lukea lisää palmuöljyttömistä tuotteista täältä.


Muhkean mehevät tuplasuklaakeksit

$
0
0
Sinisellä tarjottimella on lomittain kolme suklaista keksiä sekä pieni lasillinen kauramaitoa. Tarjottimelle on aseteltu myös kaksi keltaista kehäkukkaa.
Tykkään itse syödä keksini kylmän kauramaidon kanssa tai joskus myös kahvin kanssa.

Tähän mennessä suurin osa blogin keksiresepteistä on ollut sellaisia ihanasti rapeita keksejä. Nyt asiaan tulee muutos, sillä tässä on resepti ihanasti pehmeille kekseille. Pehmeyden salaisuus piilee omenasoseessa! En yleensä suosittele sitä kekseihin, jos kekseistä on tarkoitus tehdä rapeita, mutta tällä kertaa tavoite oli toinen. Omenasoseen tilalla voi käyttää myös päärynäsosetta. Banaanisosekin käy, mutta sen ero omena- ja päärynäsoseeseen on siinä, että se myös maistuu lopputuloksessa. Suklaakeksin makumaailmaan se onneksi sopii hyvin.

Suosittelen margariiniksi jotain sellaista margariinia, jonka rasvapitoisuus on vähintään 60 %. Suklaa kannattaa valita oman maun mukaan, ja tähän voikin kokeilla myös maidottomia vaaleita suklaita, joita on tullut nyt taas jonkin verran lisää markkinoille. Omenasose voi olla mitä vain omenasosetta eli ei haittaa, vaikka se sisältäisi vähän sokeria. Bonne on yleisesti saatavilla oleva omenasose, mutta myös vauvansoseet käyvät.

Jos etsit reseptin gluteenitonta, soijatonta tai palmuöljytöntä versiota, ne on listattu reseptin perään.

Muhkean mehevät tuplasuklaakeksit, 8 kpl

  • 100 g vegaanista margariinia
  • 2 rkl omenasosetta
  • 1 1/2 dl fariinisokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/2 dl kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 75 g maidotonta suklaata
  1. Levitä leivinpaperi uunipellille ja laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Jos margariini on kovaa, anna sen pehmetä huoneenlämmössä. 
  2. Sekoita margariini, omenasose, fariinisokeri, vaniljasokeri, suola ja kaakaojauhe haarukalla tasaiseksi. Siivilöi joukkoon leivinjauhe ja sekoita. Siivilöi seuraavaksi mukaan vehnäjauho ja sekoita tasaiseksi. Käytä tarvittaessa käsiäsi sekoittamiseen. Lisää viimeisenä taikinan sekaan pieniksi hipuiksi leikattu suklaa.
  3. Jaa taikina kahdeksaan yhtä suureen osaan. Se onnistuu helpoiten, kun jaat taikinan ensin puoliksi, puolikkaat puoliksi ja nämä vielä puoliksi. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja aseta ne leivinpaperille jättäen niiden väliin hyvin tilaa. Voit vähän litistää palloja, mutta ne voi paistaa myös palloina.
  4. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 14 minuuttia. Keksit ovat vastapaistettuina tosi pehmeitä, joten anna niiden jäähtyä ja kiinteytyä leivinpaperin päällä vähintään viisi minuuttia ennen niiden siirtämistä. Säilytä valmiit keksit ilmatiiviisti huoneenlämmössä tai jääkaapissa. 

Pakastaminen: Keksit voi pakastaa.

Erikoisruokavaliot

Koska keksit ovat vegaanisia ne ovat sellaisenaan maidottomia, munattomia ja laktoosittomia. Ne ovat myös pähkinättömiä. Jos olet allerginen, niin tarkista kuitenkin raaka-aineiden pakkausmerkinnät mahdollisten allergeenijäämien varalta.

Gluteeniton versio: Vaihda vehnäjauhot Viljatuotteen Vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen tai Semperin Fin Mix -seokseen ja sekoita mukaan 1/4 tl ksantaania. Toimi muutoin samoin kuin ohjeessa. Lisää tarvittaessa vähän nestettä tai jauhoja, jos taikina tuntuu liian paksulta tai liian löysältä. Lue gluteenittomasta vegaanisesta leivonnasta lisää täältä.

Soijaton versio: Tarkista, että käyttämässäsi suklaassa ei ole soijalesitiiniä. Täältä voit lukea lisää vinkkejä soijattomaan vegaaniseen leivontaan.

Palmuöljytön versio: Keiju 3 öljyä on palmuöljytön margariinivaihtoehto, jota on aika yleisesti saatavilla. Samoin pullomargariinit ovat palmuöljyttömiä. Täältä saat lisää vinkkejä palmuöljyttömistä vegaaniseen leivontaan soveltuvista tuotteista.


Kaura-omenapaistos

$
0
0

Pehmeiksi hautuneet kanelintuoksuiset omenat sekä rapea kaurapäällinen ovat ihana herkkujälkkäriklassikko. Kun lämpimän paistoksen päälle lätkäisee vielä kaurajätskipallon, on lautasella mahtava kylmän ja kuuman yhdistelmä.

Suosittelen omenoiksi kiinteitä sekä maukkaita omenoita, kuten granny smithejä tai santanoita. Jos käytät tosi makeita omenoita, voit vaihtaa veden sitruunamehuun. Margariiniksi kannattaa valita sellainen, jonka rasvapitoisuus on vähintään 60 %.

Erikoisruokavalio-ohjeistukset on koottu reseptin perään.

Kaura-omenapaistos, 4 annosta

  • 600 g omenoita
  • 2 tl kanelia
  • 2 rkl vettä
  • 100 g vegaanista margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 1/2 dl kaurahiutaleita
  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Kuori ja lohko omenat ja levitä ne uunivuokaan. Sekoita niiden joukkoon kaneli ja lisää mukaan vesi.
  3. Sulata margariini ja sekoita sen joukkoon sokeri, suola ja kaurahiutaleet. Levitä kauraseos omenoiden pinnalle.
  4. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 30–40 minuuttia eli kunnes omenat ovat pehmenneet ja kauraseos saanut kauniin ruskean värin.
  5. Tarjoile lämpimänä vegejätskin tai kauravaniljakastikkeen kera. Säilytä valmis paistos jääkaapissa.

Pakastaminen: En suosittele kaura-omenapaistoksen pakastamista, koska sen rapeus hyvin todennäköisesti kärsii sulaessaan.

Erikoisruokavaliot

Resepti on sellaisenaan maidoton, munaton ja laktoositon, kuten kaikki muutkin tämän blogin reseptit. Lisäksi resepti on pähkinätön ja soijaton.

Gluteeniton versio: Käytä gluteenittomia kaurahiutaleita tai kokeile niiden tilalla tattarihiutaleita. Valitse myös gluteenittomat jätskit ja kastikkeet. Lue lisää gluteenittomasta vegaanisesta leivonnasta sekä tuotevinkkejä täältä.

Palmuöljytön versio: Käytä palmuöljytöntä margariinia, kuten Keiju 3 öljyä. Täältä voit lukea lisää vinkkejä palmuöljyttömistä, vegaanisista leivontaan soveltuvista tuotteista.

Keksipullakalenteri

$
0
0


Kivaa alkanutta vuotta kaikille! Aion nyt tammikuun ajan julkaista Instagramissa aloittelijoille sopivia reseptejä sekä vinkkejä munattomaan ja maidottomaan leipomiseen niin sanotun keksipullakalenterin muodossa. Reseptit ovat jo olemassa blogissa, mutta keksipullakalenterin avulla ne löytyvät kätevästi. Tavoitteenani on julkaista resepti päivittäin, mutta selviää vasta vähän myöhemmin, miten tavoite täyttyy. Kokoan kaikki linkit tähän tekstiin. 

Voit seurata minua ja keksipullakalenteria Instagramissa @kamomillankonditoria. Toivon keksipullakalenterin olevan avuksi kaikille muillekin, mutta sain idean tammikuun Vegaanihaasteesta, jonka taustaporukoissa olen toiminut jo pitkään. Haluan myös täältä blogin kautta auttaa uusia vegejä ja vegeleipuroinnista kiinnostuneita löytämään helppoja reseptejä. Voit lukea lisää Vegaanihaasteesta keksipullakalenterin alapuolelta.

Reseptin perässä on kerrottu suluissa, mikäli ohjeen voi toteuttaa gluteenittomana (G), soijattomana (S) tai pähkinättömänä (P).

Keksipullakalenteri

1. luukku: tosi helppo suklaakakku  (S, P) 

2. luukku: pulla (G, S, P)

3. luukku: maapähkinävoijuustokakku (G, S)

4. luukku: amerikkalaiset pannukakut (G, S, P)


Vegaanihaaste

Tammikuun ekana päivänä starttasi jälleen tammikuun Vegaanihaaste. Sinäkin voit lähteä mukaan ilmoittautumalla haasteen nettisivuilla. Ilmoittautua voi ihan ympäri vuoden eli jos just nyt ei ole hyvä aika, voit kokeilla Vegaanihaastetta myös myöhemmin. Ilmoittautumalla saat päivittäisen uutiskirjeen sähköpostiin sekä niin halutessasi tuutorin avuksesi. Uutiskirjeessä on aina paljon tarpeellista tietoa, kuten reseptejä, ravitsemustietoutta, uutisia ja tuotevinkkejä. Osallistujille on perustettu myös Facebook-ryhmä, jossa on tosi aktiivista keskustelua kaikesta vegeilyyn liittyvästä. Haasteen saa toteuttaa just itselle sopivalla tyylillä joko täysin vegenä tai sitten eläinperäistä ruokaa vähentämällä. Osallistuminen on ilmaista eikä se sido mihinkään nyt eikä myöskään myöhemmin.

Olen ollut mukana Vegaanihaasteen suunnitteluporukassa vuodesta 2014 lähtien, ja on ihan mahtavaa saada olla tekemässä niin monen ihmisen vegekokeilusta mahdollisimman helppoa. Parasta on ylläpitää haasteen FB-ryhmää ja nähdä ihmisten valtava innostus. Suurimman osan Vegaanihaaste-hommista olen tehnyt vapaaehtoispohjalta, mutta olen ollut myös yhden vuoden ihan palkattuna työntekijänäkin Vegaanihaasteelle. 

Keksipullakalenteri on ihan oma ideani ja toteutukseni eikä se ole sidoksissa Vegaanihaasteeseen taloudellisesti eikä kyllä muullakaan tavoin. En tee blogissa muulloinkaan kaupallisia yhteistöitä.

Vegaaniset vaihtoehdot kermavaahdolle

$
0
0


Jos mietit, mikä vispi eli vegaaninen vaihtoehto kermavaahdolle käy parhaiten täytekakkuun tai lettukesteille, olet päätynyt oikeaan paikkaan! Tähän tekstiin on koottu tietoa eri vispien koostumuksesta ja käyttäytymisestä sekä lisäksi vinkkejä vispien käyttöön vähän yleisemminkin.

Julkaisin testin ja nämä tekstit ensin Instagramissa. Ne löytyvät sieltä profiilini kohokohdista. Jos siis haluat jakaa tietoa Instagram-kavereillesi, niin sekin onnistuu.

Miten testi tehtiin?

Testasin nyt aluksi viittä eri vispiä, joista neljä on saatavilla ihan perusruokakaupoista suht yleisesti.

  • Vaahdotin kutakin vispiä ihan tavallisen sähkövatkaimen isoimmalla teholla ensin 2 minuuttia. En kuitenkaan käyttänyt turbo-asetusta, koska useimmissa sähkövatkaimissa ei ole sellaista toimintoa. Tarvittaessa vaahdotin lisää, mikäli vispi ei ollut kahdessa minuutissa jämäköitynyt riittävästi. Vaahdotusajat on mainittu tekstissä.
  • Vaahdotin vispit sellaisenaan eli en lisännyt niiden sekaan esim. makeutusta tai vaahtoutumista parantavia aineita. Tarkoitus oli siis selvittää, miten vispit toimivat sellaisenaan.
  • Pursotin valmiit vispit ja annoin pursotusten odottaa lämpimässä puoli tuntia nähdäkseni leviävätkö pursotukset pursottamisen jälkeen. Käytännön syistä jouduin käyttämään eri mallisia ja pikkuisen eri kokoisia tyllia. Kuvista kuitenkin näkee hyvin sen, kuinka terävästi kutakin vispiä oli mahdollista pursottaa.

Ruokakaupoissa on usein iso valikoima kasviperäisiä vaihtoehtoja kermalle. Kaikki maidottomat vaihtoehdot eivät kuitenkaan vaahtoudu. Jos tuote vaahtoutuu, se on kerrottu tuotteen pakkauksessa. Huomaa myös, että kaikki kasvirasva-nimellä kulkevat vispit eivät ole vegaanisia, sillä monet niistä on tehty maidosta ja vain niiden rasva on kasviperäistä. Jos siis kaupassa tulee vastaan jokin muu tuote kuin tässä esitelty, niin tarkistathan tuotteen ainesosat ja käyttötarkoituksen pakkauksesta.


Tulokset

Tältä näyttivät minun kokeiluni. Mikään vispeistä ei ollut aivan toivoton, ja on tosi kiva tietää, että niistä huonoimmistakin saa pikkuisella kikkailulla parempia. Tekstin lopussa onkin useita vinkkejä siihen, miten löysemmistäkin vispeistä saa jämäkämpiä. Löysemmäksikään jääneet vispit eivät enää pursottamisen jälkeen merkittävästi levinneet. 


Fazer Aito kauravispi

  • Vaahtoutui kuohkeaksi mutta jämäkäksi 2 minuutissa. Jos olisin jatkanut vaahdottamista, olisi lopputulos todennäköisesti ollut vielä parempi.
  • Piti suht hyvin muotonsa pursotettuna. Olisi todennäköisesti toiminut vielä paremmin, jos olisin vaahdottanut pidempään.
  • Valmista vispiä tuli n. 6 dl. (Pakkauksen koko 2,5 dl.)
  • Gluteeniton, soijaton ja palmuöljytön.


Oatly iMat Visp kauravispi

  • Vaahtoutui kuohkeaksi mutta jämäkäksi 3 minuutissa.
  • Piti hyvin muotonsa pursotettuna.
  • Valmista vispiä tuli n. 8 dl. (Pakkauksen koko 2,5 dl.)
  • Tuote on maustamaton eli käy myös suolaisiin leivonnaisiin ja ruoanlaittoon.
  • Soijaton ja palmuöljytön.


Planti Dessert kauravispi

  • Vaahtoutui kiinteän jämäkäksi 2 minuutissa. Kuohkeutta saattaisi saada jonkin verran lisää vaahdottamalla pidempään.
  • Pysyi hyvin muodossaan pursotettuna.
  • Valmista vispiä tuli n. 4 dl. (Pakkauksen koko 2 dl.)
  • Soijaton.

 

Alpro Whipping soijavispi

  • Vaahtoutui kuohkeaksi mutta jäi silti valuvaksi 4 minuutissa.
  • Siisti pursotus ei onnistunut.
  • Valmista vispiä tuli n. 7 dl. (Pakkauksen koko 2,5 dl.)
  • Gluteeniton.

 

Schlagfix universelle schlagcreme kasvirasvavalmiste

  • Vaahtoutui kuohkeaksi mutta jäi silti valuvaksi 4 minuutissa.
  • Siisti pursotus ei onnistunut.
  • Valmista vispiä tuli n. 5 dl. (Pakkauksen koko 2 dl.)
  • Tuote on maustamaton eli käy myös suolaisiin leivonnaisiin ja ruoanlaittoon.
  • Sarjassa on myös makeutettu vaahdotettava kasvirasvavalmiste sekä pursotuspullossa oleva valmis vispi.
  • Gluteeniton ja soijaton.


Muut tuotteet

Tästä testistä puuttuivat vielä joistakin K-ryhmän kaupoista saatava Surewhip sekä erikoisruokakauppojen myymän SoyaToo!-sarjan tuotteet. Tarkoituksenani on päivittää tekstiä sitä mukaa kuin testailen myös nämä muut ja mahdolliset uudet markkinoille tulevat vispit. Minulla on näistä kyllä aikaisempaa kokemusta, mutta vuosien takaa ja halusin tähän tekstiin tuoreet tiedot.

Testasin myös Aito-sarjan kaakaokastikkeen vaahdottamista. Sellaisenaan se jäi kuitenkin nimensäkin mukaisesti kastikkeeksi vaikkakin kuohkeaksi. Dr Oetkerin Cream Fix -jauheella siitä pitäisi kuitenkin saada paksumpaa. Aikomuksenani on testata tämä myöhemmin. Lisään myös nämä tiedot tähän tekstiin.


Maku?

Kuten kaikki muutkin syötävät asiat, myös vispit jakavat ihan tosi paljon mielipiteitä. Olen lukenut Facebookin vegaaniruokaryhmistä täsmälleen samasta tuotteesta mielipiteitä aivan laidasta laitaan: joku on sanonut tuotteen maistuvan ihanan neutraalille tai raikkaalle ja toinen puolestaan on sanonut sen olevan teollisen ja tunkkaisen makuinen. Joku taas saattaa olla sitä mieltä, että tuotetta ei erota eläinperäisestä kermavaahdosta mitenkään ja joku toinen puolestaan voi sanoa samasta tuotteesta, että se ei maistu yhtään kermavaahdolle. Makuasioista käytävissä keskusteluissa kannattaa siis aina huomioida se, että ei ole olemassa universaalia makuaistia.

Kerron siitä huolimatta omat suosikkini ja epäsuosikkini. Maun puolesta tykkään eniten Alprosta. Kakkossijalla ovat Oatly ja Aito, joista Oatlyssa on omasta mielestäni vahvimmin kauran maku. (Olen tästäkin lukenut toisen henkilön mielipiteen, että tuote ei maistu lainkaan kauralta.) Plantin vispi on mielestäni ihan syötävää, mutta valitsen mieluiten muita vaihtoehtoja. Schlagfix puolestaan on aika pahaa, mikä on yllättävää, koska saman merkin pullossa myytävä valmis vispi on mielestäni tosi hyvää. Kerrottakoon myös, että sekoitin kaikki testaamani vispit lopulta yhteen ja niistä tuli oikeastaan tosi hyvänmakuinen vispi. Ei kauhean käytännöllinen vinkki tosin.

Yleisesti voi sanoa, että Aito tuntuisi olevan yksi suosituimmista vispeistä sekä sen vaahtoutuvuuden että maun puolesta. Myös Oatlyn ja Alpron vispejä kehutaan paljon. Tästä tekstistä toistaiseksi vielä puuttuva Surewhip on myös kerännyt paljon kehuja. Suosittelen testailemaan vispejä itse ja etsimään niistä sen, joka toimii parhaiten juuri sinulle.


Yleisvinkit vispien vaahdottamiseen

  • Käytä mahdollisimman kylmää vispiä. Vispin voi laittaa myös hetkeksi pakastimeen, kunhan ei unohda sitä sinne.
  • Käytä sähkövatkainta tai monitoimikonetta ja sen suurinta tehoa. Aluksi kannattaa tietysti käyttää pienempää tehoa, ettei vispi roisku. Mitä pidempään jaksat vaahdottaa, sitä parempi on lopputulos. 
  • Tehosekoitin ja sauvasekoitin eivät käy vaahdottamiseen, koska niiden toimintaperiaate on siihen tarkoitukseen väärä.
  • Käytä puhtaita ja kuivia välineitä.
  • Monissa sähkövatkaimissa on perusvispilän lisäksi pallovispilä, joka on tarkoitettu kerman vaahdottamiseen. Käytännössä se ei kuitenkaan aina toimi kauhean hyvin vispien kanssa, joten suosittelen ennemmin perusvispilöitä.
  • Jos käytössäsi ei ole sähkövatkainta, Aito ja Planti toimivat parhaiten vispilällä käsin vaahdotettuna. En suosittele Alpron tai Schlagfixin vaahdottamista vispilällä etenkään siinä tapauksessa, että tarvitset kiinteää vaahtoa. Oatlyn vaahdottamisesta vispilällä minulla ei ole kokemusta, mutta olen muilta kuullut, että sen vaahdotus myös ilman sähkövatkainta onnistuu.

Jos nämä ohjeet eivät auta, katso seuraava kohta, jossa on apuja hankalien vispien käsittelyyn. 

 


Entä jos vispi ei vaan vaahtoudu kunnolla?

Ties mistä sähkövatkaimen tehosta, kuun asennoista ja pörssikursseista johtuen kaikki vispit eivät aina vaahtoudu. Jos tarvitset vispiä, joka pysyy kakun päällä ja paksuna kerroksena kakun sisällä tai jolla saa tehtyä kauniita pursotuksia, on tässä joitakin tuotteita, joilla kenkkuilevasta vispistä saa jämäkämpää.

Oatly, Aito ja Planti toimivat todennäköisimmin ihan ilman kikkailua, ja Planti näistä varmimmin. Alpron ja Schlagfixin kanssa tarvitset jotain ylimääräistä jämäköittäjää. Jos olet leipomassa tosi tärkeää kakkua, suosittelen testailemaan vispejä ja niiden ominaisuuksia etukäteen.

  • Lisää vispin sekaan tilkka sitruunamehua.
  • Dr. Oetkerillä on vegaanista Cream Fix -nimistä kerman stabilointiainetta, jota voi ostaa monista perusruokakaupoista. Se siis vain lisätään vispin sekaan ja vaahdotetaan.
  • Sulata vegaanista valkosuklaata varovaisesti ja lisää se vispin joukkoon. Myös muut vegaaniset suklaat tietysti käyvät, mutta vaikuttavat valkosuklaata selkeämmin sekä väriin että makuun. Yleisimmin saatavilla oleva vegaaninen valkosuklaa on iChoc-sarjan White Vanilla.
  • Vegaaniset tuorejuustot auttavat vispejä jämäköitymään. Yleisimmin saatavilla on tällä hetkellä Sheesen, Violifen ja Oatlyn tuorejuustoja. Ne kaikki maistuvat vähän erilaisilta ja eroavat myös rakenteeltaan.
  • Schlagfix-sarjassa on vegaanista mascarponea. Sitä myyvät jotkut K-ryhmän kaupat.
  • Vegaaninen vaniljakreemijauhe auttaa myös jämäköittämään. Suurin osa vaniljakreemijauheista sisältää maitoa, mutta esimerkiksi Confetti myy vegaanista vaniljakreemijauhetta.
  • Hyvä uutinen kaikille Alpron mausta tykkääville, mutta sen löysään rakenteeseen pettyneille! Alpron vispiä voi keittää, jolloin siihen voi lisätä agar agaria. Jäähtyneen ja jähmettyneen vispin voi tämän jälkeen vaahdottaa tosi jämäkäksi. Reseptin saat täältä. Agar agaria voi ostaa ainakin useimmistä isoista ruokakaupoista leivontaosastolta. Sitä myyvät myös monet erikoisruokakaupat ja aasialaiset ruokakaupat.


Voiko reseptissä olevan vispin vaihtaa toiseen?

Jos reseptissä mainitaan nimeltä tietty vispi ja sinulla on käytössäsi toinen vispi, voit todennäköisesti tehdä vaihdon. Huomioi kuitenkin, että eri vispit vaahtoutuvat eri tavoin eli osasta tulee kiinteämpiä kuin toisista ja myös vispien tilavuus vaihtelee. Kannattaa siis vähän vertailla antamiani tietoja ja laskeskella menekkiä niiden mukaan. Mitään kauhean tarkkaa laskelmaa ei kuitenkaan tarvitse tehdä.

Esimerkiksi yhdestä purkista Plantin vispiä tulee noin puolet Oatlyn, Alpron ja Aidon vispin määrästä vaahdotettuna, minkä lisäksi Planti on selkeästi näistä kaikista kiintein. Karkeasti voi arvioida, että yksi purkki Plantia vastaa suurin piirtein puolta purkkia Alproa, Aitoa tai Oatlya.

Huomioi myös se, että Oatly ja Aito ovat uudehkoja tuotteita ja Plantia on ollut markkinoilla jo vuosikausia. Jos resepti on yli kaksi vuotta vanha ja siinä puhutaan vain kauravispistä, sillä todennäköisesti tarkoitetaan silloin Plantia, jos ei muuta mainita.


Vispin maustaminen

Vispit maistuvat keskenään tosi erilaisille. Lisäksi osa vispeistä on valmiiksi maustettu ja osa taas on maustamattomia. Kaikkia vispejä kannattaa tietysti maustaa, jos vain siltä tuntuu. Viimeistään vaahdottamisen jälkeen kannattaa vispiä maistella ja lisätä siihen tomusokeria tai jotain muuta.

  • Sokeri on tietysti hyvä perusjuttu vispin maustamiseen. Tomusokeri on kidesokeria suositeltavampaa, koska se sekoittuu vispiin helpommin kuin kiteinen ja siksi hampaissa rouskuva sokeri.
  • Vaniljajauhe, vaniljasokeri tai vanilja-aromi käyvät tietysti myös.
  • Sitruuna- tai limemehutilkka antaa vähän kirpsakkuutta.
  • Myös erilaisia leivontaan tarkoitettuja aromeja voi käyttää vispiin. Peruskaupoissa on esimerkiksi rommi- ja sitruuna-aromia.
  • Ihan pikkiriikkinen ripaus suolaa voi muuttaa vispin makua oleellisesti paremmaksi.
  • Jos lisäät vispin sekaan marja- tai hedelmäsosetta tai mehua, niin huomioi, että se voi heikentää vispin jämäkkyyttä, koska se lisää vispin nestepitoisuutta. 
  • Jos tarjoilet vispiä tosi ennakkoluuloisille henkilöille, voi olla paikallaan naamioida vispi helpommin lähestyttäväksi suklaamousseksi. Täältä saat perusohjeen sekä pari muuta variaatiota.

 

Vispien säilyvyys

  • Vispit pitää yleensä säilyttää avaamattomina jääkaapissa. Plantin ja Schlagfixin vispit säilyvät avaamattomina myös huoneenlämmössä. Suosittelen säilyttämään myös ne jääkaapissa ihan siksi, että ne vaahtoutuvat parhaiten kylminä ja ovat näin tarvittaessa heti käyttövalmiita.
  • Avatut vispit säilytetään jääkaapissa, jossa ne säilyvät noin viisi vuorokautta. Kannattaa tarkistaa pakkauksesta vielä erikseen, sillä eri valmistajilla voi olla erilaiset ohjeet.
  • Avaamattomilla vispeillä on yleensä vähintään kuukausien säilyvyys.
  • Jos vaahdotettua vispiä jää yli, senkin voi tietysti säilyttää jääkaapissa. Omassa kokeilussani Planti ja Oatly säilyttivät jämäkkyytensä myös vaahdotettuna hyvin, kun pistin ne kannellisissa kulhoissa jääkaappiin. Muissa tuotteissa nesteet alkoivat vuorokaudessa erottua. Tämän voi tietysti korjata vaahdottamalla vispin uudestaan.
  • Minulla ei ole kokemusta vaahdottamattoman vispin pakastamisesta, joten minulla ei ole varmaa tietoa asiasta. Arvaan, että sen voisi pakastaa ja se vaahtoutuu silti vähintäänkin suht normaalisti. Valmiiksi vaahdotetun vispin pakastaminen saattaa myös onnistua, kunhan se vaahdotetaan kokonaan uusiksi sulaneena. Vispin kannattaa antaa sulaa hitaasti jääkaapissa.


Jos teksti tuntuu jotenkin tutulta, niin sille on hyvä syy. Minulla on blogissa aikaisempi vastaava teksti vuodelta 2015, jota olen tähän saakka päivittänyt, kun tuotevalikoima on muuttunut. Halusin kuitenkin luoda tänne blogiin kokonaan uuden tekstin, koska siten tieto tavoittaa enemmän ihmisiä kuin vanhan tekstin päivittäminen.

Millä voidella pullat?

$
0
0

 

Kananmunaton leipominen on oikeastaan ihan helppo juttu. On ollut ihana huomata, että siihen suhtaudutaan jatkuvasti ennakkoluulottomammin ja siitä on tullut osa monien muidenkin kuin vain vegaanien ja allergikkojen leivontaa. Aivan mahtavaa on se, että monet leipomot ovat alkaneet valmistaa vegaanisia leivonnaisia eli perusruokakaupasta löytyy jo kivasti valikoimaa.

Yksi kysymys tulee kuitenkin edelleen säännöllisesti vastaan melkein yhtä usein kuin yli kymmenen vuotta sitten, kun aloittelin tätä blogia: Miten voidella pullat ilman kananmunaa? Koska Kamomillan konditoria on olemassa tiedon jakamista ja asioiden testaamista varten, jotta muiden ei tarvitse, niin vaivasin pullataikinan, pyörittelin sen pulliksi ja sudin pullien pintaan yli kahtakymmentä erilaista tuotetta. Testitulokset näet alta.

Juonipaljastus: pullat voi voidella oikeastaan ihan millä tahansa, eikä niitä edes välttämättä tarvitse voidella ollenkaan! Jos haluat pulliin kiiltoa, niin testattujen tuotteiden joukosta löytyy muutama juuri siihen hommaan hyvä tuote. 

Jos haluat voitelun lisäksi leipoa myös ne itse pullat, niin täältä saat hyvän pullareseptin.

Pullien voitelu 

Pullat voidellaan vähän eri syistä, ja tässä niistä kolme:

  • Voitelu estää pullan pintaa kuivumasta paistamisen aikana.
  • Se vaikuttaa myös pullan ulkonäköön esimerkiksi kiillon tai pullan värin muodossa. Kaikki testatut tuotteet eivät antaneet pullan pintaan kiiltoa. Nämä tuotteet kuitenkin toimivat myös pullan kiillottajina: aquafaba eli säilykekikherneiden liemi, agar agarista tehty hyytelö, vaniljasoijavanukas, kaurakerma, vaniljamantelivanukas sekä soijajogurtti.
  • Lisäksi voitelun avulla pullaan voi kiinnittää sattumia, kuten raesokeria tai mantelilastuja. Kaikissa pullissa raesokeri pysyi hyvin kiinni. Jos et voitele pullia, niin sattumat kannattaa kiinnittää pullan pintaan painelemalla pelkän ripottelun sijaan.


Tässä voitelutestin tulokset. Klikkaa kuvat auki, jos haluat nähdä ne vähän tarkemmin.

Ei mitään

Helpoin tapa voidella pullat on jättää ne kokonaan voitelematta. Pullan pinta voi tässä tietysti kuivua etenkin, jos pullan paistoaika on pitkä. Jos se haittaa liikaa makunystyröitä tai esteettistä silmää, niin siirry seuraavaan kohtaan.

Leivinpaperi

Voitelun sijaan pullat voi peittää leivinpaperilla joko heti paistamisen alusta lähtien tai paistamisen puolessa välissä. Testissä peitin pullan heti alussa, ja siitä tuli väriltään selkeästi voitelematonta ja peittämätöntä pullaa vaaleampi. Testin ulkopuolella olisin vain jatkanut pullan paistamista vähän pidempään, mutta nyt halusin paistaa kaikkia pullia saman ajan.

Vesi

Yksi helppo pullaan käytettävä voiteluneste on vesi. Vedellä voideltu pulla näyttää paistamisen jälkeen aika samalta kuin voitelematon pulla.

Aquafaba

Säilykepapujen, useimmiten kikherneiden lientä eli aquafabaa, voi käyttää leivonnassa monin tavoin. Se käy esimerkiksi marenkeihin kananmunan valkuaisten tilalle. Se toimii myös pullien voitelussa, ja antaa ihan mukavasti kiiltoa. Käytän itse yleensä suolaliemeen säilöttyjen kikherneiden lientä, mutta jos on ihan tosi herkkä suolan maulle, leivontaan kannattaa valita suolaton tuote. Huomaa myös, että Bonduellen kikherneissä lientä ei ole juuri lainkaan.
 

Agarhyytelö

Agar agar on toinen oudon kuuloinen tuote heti tähän perään. Kyseessä on merilevästä valmistettu, kasviperäinen vaihtoehto liivatteelle. Jos haluan erityisen kiiltäviä pullia, käytän agarhyytelöä. Sekoita puoli desilitraa vettä ja 0,25 tl agarjauhetta (tai 0,75 tl agarhiutaleita). Kuumenna esim. mikrossa kiehuvaksi ja sekoita, kunnes agar agar on liuennut. Käytä hyytelö lämpimänä pullien voiteluun. Jos se ehtii hyytyä, sen saa uudelleen juoksevaksi lämmittämällä sitä hetken. Voit lukea lisätietoa agar agarista täältä.

Vaniljasoijavanukas

Agarhyytelön ohella tämä on toinen suosikkini. Keksin tämän pullanvoitelukikan aikanaan Vegaaniliiton kokkailuillassa, jossa teimme vaniljasoijavanukastäytteisiä pullia. Täyte tursuili pullan välistä paistamisen aikana ja jätti pullan pinnan kauniin kiiltäväksi. Alpron vaniljasoijavanukkaita voi ostaa aika monista ruokakaupoista. Oletan, että myös Alpron Custard-vaniljakastike toimii tämän vanukkaan tavoin. Kaurapohjaisia vaniljakastikkeita en saanut tällä kertaa testattua, mutta niillä lienee samanlainen vaikutus pulliin.

Kaurakerma

Kaurakerma antoi pullalle myös ihan kivan kiillon. Tähän yksilöön repesi myös tuommoinen railo, mutta se todennäköisesti johtui taikinasta ja pullan muotoilusta, eikä sen pintaan suditusta kaurakermasta.

Vaniljamantelivanukas

Mantelipohjaisesta vanukkaasta ei tullut ihan samanlainen kiilto kuin soijapohjaisesta, mutta tämäkin toimi kivasti. Dr. Oetkerin mantelivanukas on aika uusi tuote, mutta löytyy ihan perusruokakaupoista.

Soijajogurtti

Soijajogurtista tuli myös hyvä kiilto, ehkä jopa paras tämän päivän testatuista.

Kahvi

Kahvi on ehkä vähän yllättävästikin yksi niistä perinteisistä kananmunan tilalla käytettävistä pullanvoitelutuotteista, jota on käytetty jo pitkään. Siitä tulee pullaan pikkuisen kiiltoa, vaikkakaan ei nyt ihan häikäisevästi kuitenkaan. Voiteluun käy niin suodatinkahvi kuin pikakahvikin ja kaikki siltä väliltä ja liepeiltä. (Kuvassa kahvi esiintyy puruina, mutta pullan voiteluun on tarkoitus käyttää ihan keitettyä kahvia nestemäisessä muodossa.)
 

Sokeri-vesiseos

 
Sokerivesi on myös yksi perinteinen vaihtoehto kananmunalle. Se antaa pullalle kivan värin, mutta ei kauheasti kiiltoa. Sekoitin sokeria ja vettä samassa suhteessa. Vettä voi lämmittää, jos sokeri ei meinaa liueta. Sokerivettä voi käyttää myös paistamisen jälkeen, jos paistat pullat voitelematta.

Siirappi-vesiseos

Sekoitin siirappia ja vettä samassa suhteessa. Lopputulos on aika samanlainen kuin sokerivedelläkin.
 

Kauramaito

Kauramaidolla voitelu antaa pullalle ihan kivan värin, mutta ei kauheasti kiiltoa. Sama tulos syntyy todennäköisesti kaikilla muillakin kasvimaidoilla, vaikka nyt testasin vain kauramaidon.

Margariini

Pullat voi voidella myös rasvalla kuten margariinilla. Margariini tekee pullan pinnasta vähän erilaisen kuin muilla tuotteilla voitelu, ehkä aavistuksen kuivemman ja karheamman. Margariini ei oikeastaan anna lainkaan kiiltoa.

Öljy

Margariinin ohella pullat voi voidella myös öljyllä. Lopputulos on aika samanlainen kuin margariinilla voideltu. Suosittelen sellaista öljyä, jossa ei ole kovin voimakas maku. Esimerkiksi kylmäpuristettu rypsiöljy kannattaa jättää etenkin makeissa leivonnaisissa käyttämättä ja käyttää suosilla tavallista rypsiöljyä.

Kaurapohjainen kermaviili

Kaupoissa on tosi monia vaihtoehtoja kermaviilille ja vastaaville muille hapanmaitotuotteille. Testasin nyt niistä yhtä. Lopputulos oli ihan kivan värinen mutta ei erityisen kiiltävä pulla.

Sulatettu kaurajäätelö

Tätäkin piti testata ja se toimi ihan hyvin. Lopputulos ei ollut erityisen kiiltävä, mutta väristä tuli ihan nätti. Arvaukseni on, että soijajäätelöstä voisi tulla pikkuisen kiiltävämpi.

Perunajauho-vesiseos

Sekoitin samassa suhteessa vettä ja perunajauhoja. Pullan pinnasta tuli vähän karhea, tuommoinen mattapintainen. Muutkin tärkkelysjauhot todennäköisesti antavat samankaltaisen lopputuloksen.
 

Kolajuoma 

Kolajuomalla voidelluista pullista tuli sellaisia hyviä peruspullia. Väri ihan nätti ja pikkuruisen kiiltoa.

Tee


Musta tee antoi ihan kivan pinnan ja värin pullalle. Ei kuitenkaan kauheasti kiiltoa. (Huom huom! Kuten kahvikin, niin myös tee käytetään nestemäisenä.)

Majoneesi

Koska olen selvästikin maailman hauskin ihminen, niin testasin myös majoneesia pullan voiteluun. Tämä on ainoa testaamani tuote, jota en suosittele pullien voiteluun kuin siinä äärimmäisen harvinaisessa tapauksessa, että mitään muuta ei kaapista löydy ja jostain syystä on aivan pakko voidella pullat. Majoneesi jää pullan pinnalle eikä imeydy siihen, ja lisäksi se maistuu läpi. Mikään tästä ei tosin yllättänyt, mutta testasinpa nyt, kun se jääkaapista löytyi.

Muut tuotteet

Näiden testattujen tuotteiden lisäksi pullia voi hyvin suurella todennäköisyydellä voidella vaikka millä muulla, kuten kaikilla muilla kasvimaidoilla ja -kermoilla tai kaurajogurtilla.

Olen tehnyt samankaltaisen testin jo kymmenisen vuotta sitten, ja sitä edelleen linkataan vastaukseksi, kun joku kysyy kananmunattomia pullanvoiteluvinkkejä. Tein tekstistä nyt uuden ja ajantasaisemman version, jossa on paremmat kuvat ja enemmän tuotteita.

Vegaaniset tuorejuustot leivonnassa

$
0
0

Kaupoissa on useampia kasviperäisiä vaihtoehtoja tuorejuustolle. Ne tehdään esimerkiksi kaurasta, soijasta tai kookosöljystä. Ne käyvät tietysti levitteiksi, ruoanlaittoon tai vaikkapa voileipäkakun väliin, mutta niillä on oma paikkansa myös makeassa leivonnassa. Vegetuorejuustoja voidaankin käyttää erilaisissa kuorrutteissa ja täytteissä sekä tietysti juustokakuissa.

Kokosin kauppareissulle ja leipomisjuttujen mietintään avuksi oppaan vegetuorejuustoista erityisesti leivonnan näkökulmasta. Kerron jokaisen tuotteen kohdalla sen ominaisuuksista, allergeeneista sekä erityisesti siitä, miten se toimii paistetussa juustokakussa. Leivoin kuudesta eri tuotteesta pikkuisia juustokakkuja. Käytin kaikkiin samaa yksinkertaista vain muutaman raaka-aineen reseptiä, joka on kirjoitettu myös tämän tekstin loppuun.

Vegaaniset vaihtoehdot tuorejuustolle

Vegaaniset tuorejuustot maistuvat kaikki erilaisilta, ja riippuu täysin syöjästä, mikä niistä on se paras mihinkin tarkoitukseen. Koska olen vain yksi ihminen, en halua antaa tarkkoja kuvauksia siitä, onko jokin tuote hyvää vai ei. Kaikille näille tuotteille on omat faninsa. Suosittelen siis testailemaan ja maistelemaan eri tuotteita itse. Voi myös olla, että se sinun lempparijuustokakkusi tehdäänkin parista eri vegetuorejuustosta yhden sijaan!

Vegaanisia tuorejuustoja ei saa markkinoida tuorejuusto-nimellä, koska niitä ei ole tehty eläinperäisestä maidosta. Kaupassa ei siis näiden tuotteiden hintalapussa tai tuotepakkauksessa puhuta tuorejuustosta, vaan yleisimmin tuotteet ovat levitteitä. Arkikielessä tuorejuusto on kuitenkin täysin sallittu termi, ja se kertookin kuulijalle, miten ja mihin tarkoitukseen juuri näitä tiettyjä levitteitä voidaan käyttää.

Koska vegaanisia vaihtoehtoja tuorejuustolle ei ole valtavasti erilaisia, otin tähän testiin myös pari sellaista levitettä, jotka eivät suoraan ole imitaatioita juuri tuorejuustolle, mutta joita voidaan käyttää tuorejuuston tavoin. Nämä tuotteet ovat Ilon Cashewlevite sekä Schlagfixin vegemascarpone. Muut testatut tuotteet ovat Sheesen soijatuorejuusto, Ilon ja Oatlyn kauratuorejuustot sekä Violifen kookosöljypohjainen tuote. Jos markkinoille tulee lisää tuotteita, testailen nekin.

Huomio, huomio: Kulissien takana kuohuu! 

Tämä seikka kannattaa huomioida, jos aiot leipoa uunissa paistettavaa juustokakkua. Pikkujuustokakut eivät todellakaan tulleet uunista tämän näköisinä, vaan monet niistä kuohuivat kovasti paistamisen aikana ja olivat kuumina todella nestemäisiä. Kuvia varten juustokakuista onkin trimmattu pois ylikuohuneet ja ei niin nätit osat. Tekstin lopussa on kiinnostuneille nähtäväksi kuva, joka on otettu heti paistamisen jälkeen. Osa ylikuohumisesta selittyy sillä, että tein juustokakut pienissä silikonivuoissa, jotka olivat aika täynnä. Jos tekisin normikokoista juustokakkua, tekisin sen korkeampilaitaisessa vuoassa eikä ylikuohumista niin helposti tapahtuisi. Kakun ulkonäköön se silti voisi tietenkin vaikuttaa. Kaikki juustot kiinteytyivät jäähtyessään, joten kunhan juustokakkumassan saa pysymään paistamisen ajan vuoassa, pitäisi lopputuloksen olla kiinteä. Pinnan mahdolliset rutut voi piilottaa esimerkiksi marjoilla, keksimuruilla ja kinuskikastikkeella.

Klikkaa kuvat auki, jos haluat nähdä ne tarkemmin.

Sheese Original spread

  • Soijapohjainen
  • Gluteeniton, palmuöljytön
  • Kiinteää mutta helposti levittyvää.
  • Ei kuohu paistettavassa juustokakussa.
  • Käy kuorrutteisiin ja täytteisiin.
  • Voimakkaimman makuinen testatuista tuotteista, suolainen ja hapan. Tämä on monen lemppari, kun sosiaalisen median ryhmissä kysellään parasta vegetuorejuustoa leivontaan.


Oatly Naturell maustamaton

  • Kaurapohjainen
  • Soijaton, palmuöljytön 
  • Kiinteää mutta helposti levittyvää.
  • Kuohuu paistettavassa juustokakussa ja on heti paistamisen jälkeen nestemäistä. Kiinteytyy kuitenkin jäähtyessään.
  • Käy kuorrutteisiin ja täytteisiin. Jos tätä sekoittaa voimakkaasti, se voi joissain tapauksissa muuttua juoksevaksi ja tehdä esimerkiksi kuorrutteesta löysää.
  • Aikaisempi nimi Oatly PåMackan, ja tuolla nimellä sitä kutsutaan usein edelleen sekä sosiaalisessa mediassa että resepteissä.
  • Tämä on toinen usein mainituista suosikkituotteista, kun ihmisiltä kysellään vegetuorejuustosuosituksia sosiaalisessa mediassa.


Violife Creamy original Flavour

  • Kookosöljypohjainen
  • Soijaton, gluteeniton, palmuöljytön 
  • Kiinteää mutta helposti levittyvää.
  • Kuohuu paistettavassa juustokakussa. On paistamisen jälkeen löysää, mutta kiinteytyy jäähtyessään.
  • Käy kuorrutteisiin ja täytteisiin.
  • Riippuu henkilöstä, maistuuko tuote kookokselta vai ei. Herkimmät kookoksen vihaajat todennäköisesti saattavat maistaa kookoksen.
  • Myös Violife mainitaan usein, kun somessa kysellään suosituksia tuorejuustoista.


Schlagfix Crème like Mascarpone

  • Kookosrasvapohjainen
  • Soijaton, gluteeniton, palmuöljytön 
  • Aluksi kuiva ja rakeinen. Kun tuotetta sekoittaa, siitä tulee helpommin levittyvää ja tasaisempaa.
  • Kuohuu todella paljon paistettavassa juustokakussa. On paistamisen jälkeen nestemäistä, mutta kiinteytyy jäähtyessään.
  • Käy täytteisiin ja pienellä varauksella kuorrutteisiin.
  • Tuote on näistä kuudesta miedoimman makuinen, eikä siinä ole happamuutta.


Ilo Kauralevite

  • Kaurapohjainen
  • Soijaton, gluteeniton, palmuöljytön 
  • Pehmeän kiinteää, helposti levittyvää.
  • Kuohuu paistettavassa juustokakussa. On paistamisen jälkeen nestemäistä, mutta kiinteytyy jäähtyessään.
  • Käy täytteisiin ja kuorrutteisiin.Todennäköisesti toimii kuorrutteissa samoin kuin Oatlyn levite eli jos sekoittaa paljon, kuorrutteesta voi tulla löysää.
  • Maistuu ehkä vähän enemmän kauralta kuin Oatlyn kauralevite.


Ilo Cashewlevite

  • Cashewpähkinäpohjainen
  • Soijaton, gluteeniton, palmuöljytön 
  • Vähän rakeista, helposti levittyvää.
  • Ei kuohu paistettavassa juustokakussa, vaan on hyvin kiinteä.
  • Käynee pienellä varauksella täytteisiin ja kuorrutteisiin. Varauksella siksi, että tuote ei ole täysin sileää ja se on aavistuksen vetistä.
  • Ei maistu tuorejuustomaiselta vaan cashewpähkinältä, joten tätä kannattanee käyttää makunsa puolesta muihin leivonnaisiin kuin juustokakkuihin.


Ennen trimmausta

Tältä juustokakut näyttivät heti paistamisen jälkeen. Useimmat niistä kuohuivat siis yli omasta kolostaan ja halusivat päästä naapurin puolelle. Kun kakut jäähtyivät ja niistä trimmasi ylikuohut pois, tuli niistä lopulta ihan nättejä. Tämä ei kuitenkaan ole se ideaalein tapa leipoa juustokakkua, joten toivottavasti tuotekehittely tuo meille jatkossa parempia tuotteita myös tästä näkökulmasta.


Tällä reseptillä tein kaikki testikakut. Jos teet tästä reseptistä isomman version, huomioi, että paistoaika pidentyy. Tästä vanhasta reseptistä voit katsoa suuntaa-antavasti paistoaikaa kahdelle eri kokoiselle kakulle.

2 muffinssin kokoista pikkujuustokakkua

pohja

  • n. 15 g keksiä (esim. pari Oreota ilman täytettä tai kaksi kolmasosa digestivekeksistä)
  • 1 tl vegaanista margariinia

täyte

  • 100 g vegaanista tuorejuustoa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  1. Murskaa keksit, sulata margariini ja sekoita nämä yhteen. Painele seos muffinssivuokien pohjalle. (Suosittelen ehdottomasti käyttämään paperivuokien kanssa muffinssipeltiä, jotta pikkujuustokakut pysyvät muodossaan. Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, valitse sellaiset vuoat, jotka pitävät paistamisen aikana hyvin muotonsa: kartonki-, silikoni-, folio- tai amerikanvuoat.)
  2. Notkista vegetuorejuusto sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon sitruunamehu, sokeri ja vaniljasokeri. Siivilöi joukkoon vielä vehnäjauho ja sekoita hyvin. Jaa massa pohjien päälle ja tasoita pinta.
  3. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 25 minuuttia.
  4. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin. Kakun tulisi olla täysin kylmä ennen tarjoilua. Säilytä valmiit kakkuset jääkaapissa. Jos näistä kahdesta jää jotain yli, loput voinee pakastaa, kunhan leivonnaisen antaa sulaa hitaasti jääkaapissa.


Juustokakkua voi tehdä monella tavalla

Juustokakun voi paistaa uunissa, mutta sen voi tehdä myös ilman uunia hyydyttämällä. Hyydyttämiseen voidaan käyttää agar agaria tai Vegegeliä tai vaihtoehtoisesti vegaanista valkosuklaata tai jotain tummempaa suklaata. Blogin juustokakkuresepteihin pääset käsiksi tästä linkistä.


Teksti on uusintakierros useita vuosia vanhasta tekstistäni. Sen julkaisun jälkeen tuotteiden valikoima on muuttunut, samoin jonkin verran myös saatavilla olevien tuotteiden ainesosat ja ominaisuudet. Tästä syystä tein kokonaan uuden tekstin, johon myös testasin eri tuotteiden juustokakkukelpoisuutta.

Maapähkinävoi-suklaajuustokakku

$
0
0

Mitä jos laitettaisiin samaan kakkuun suklaata, vegetuorejuustoa sekä maapähkinävoita ja kuorrutettaisiin lopuksi vielä suklaalla ja suolapähkinöillä? Ehkä vähän vielä kinuskiakin sinne jonnekin väliin? Kuulostaa herkulliselta, eikös vaan!

Tämä kakku on hyvä vaihtoehto sellaiselle juustokakunnälkäiselle, joka ei jaksa kikkailla hyytelöimisaineiden kanssa tai vahtia kakun paistumista. Kakku hyytyy kylmässä suklaan avulla.

Kakku on tietysti vegaaninen eli munaton, maidoton ja liivatteeton. Kakun voi tehdä monista eri ainesosista, joten siitä saa helposti myös soijattoman, gluteenittoman, kaurattoman tai palmuöljyttömän. Erikoisruokavalio-ohjeistukset on kirjoitettu reseptin perään.

Kakku on tosi tuhti, joten siitä riittää helposti kymmenelle henkilölle sopivat palat. Mikään ei tietenkään estä syömästä isoa palaa, jos siltä tuntuu, mutta silloin kannattaa leipoa isompi kakku tai kutsua vähemmän ihmisiä kylään. 

Jos haluat korkean kakun, käytä pienempää vuokaa tai tee täytettä tupla-annos.

Näet reseptin perästä vaihtoehtoja reseptissä mainituille tuotteille. 

Tarvikkeet: n. 24-senttinen irtopohjavuoka, tehosekoitin (tai kaulin), sähkövatkain (tai hyvät käsivoimat)

Maapähkinävoi-suklaajuustokakku, 10 palaa

pohja

  • 1 pkt vegaanisia täytekeksejä (esim. Oreo tai Pirkka gluteeniton vaniljatäytekeksi)
  • 2 dl kaurahiutaleita (tai toinen paketti keksejä)
  • 50 g vegaanista margariinia (ks. vinkit alempaa)

täyte

  • 150 g vegaanista suklaata (ks. vinkit alempaa)
  • 1 prk OddlyGood Easy Whipping -vispiä
  • 2 prk Oatly kauralevitettä (entinen påMackan)
  • 1 1/2 dl sileää, makeuttamatonta maapähkinävoita
  • 3/4 dl tomusokeria
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1/4 tl suolaa

pinnalle

  • 1 annos kinuskia (ei pakollinen)
  • 2 dl suolapähkinöitä
  • 25 g vegaanista suklaata
  1. Irrota irtopohjavuoan rengas, levitä leivinpaperi vuoan pohjan päälle ja pingota rengas takaisin paikoilleen. Näin leivinpaperi pysyy hyvin paikoillaan. Voit leikata ylimääräisen leivinpaperin pois.
  2. Murskaa keksit täytteineen tehosekoittimella. Jos käytät kaurahiutaleita, murskaa myös ne tehosekoittimessa. Sulata margariini ja sekoita se keksimurskan sekaan. Levitä keksipohja vuokaan ja painele se tasaiseksi esim. juomalasin pohjaa apuna käyttäen.
  3. Valmista seuraavaksi täyte. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa. Vaahdota vispi hyvin sähkövatkaimella. Notkista vegetuorejuusto ja maapähkinävoi. Sekoita kaikki täytteen aineet yhteen sähkövatkaimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tomusokeria. Levitä täyte pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Kulmapalettiveitsi on tähän tarkoitukseen tosi hyvä väline, jos sellainen löytyy! Laita kakku jääkaappiin vähän jähmettymään ja odottamaan koristelua.
  4. Jos teet kinuskia, valmista se tässä vaiheessa ohjeen mukaan. Anna valmiin kinuskin jäähtyä parisenkymmentä minuuttia ja kaada se sitten kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi vuokaan. (Kinuskin voi jättää oikein hyvin myös pois, koska kakussa on ilman sitäkin paljon makua ja makeutta.) 
  5. Ripottele kakun päälle seuraavaksi suolapähkinät. Voit pienentää osan pähkinöistä veitsellä, jos se ilahduttaa esteettistä silmääsi. 
  6. Sulata kakun päälle tuleva suklaa varovaisesti ja valuta se hyvin ohuina nauhoina kakun päälle.
  7. Anna kakun jähmettyä hyvin eli vähintään pari tuntia ennen tarjoilua. Kakku kestää hyvin useamman päivän. Irrota kakku vuoasta varovaisesti pyöräyttämällä veitsi kakun ja vuoan renkaan välissä ennen irrotusta.
  8. Säilytä valmis kakku jääkaapissa.

Pakastaminen: Kakun voi pakastaa. Sulata kakku hitaasti jääkaapissa tai vähän nopeammin huoneenlämmössä. Älä sulata kakkua lämmittämällä. Suolapähkinät voivat vähän kärsiä pakastamisesta eli muuttua pehmeiksi, joten jos mahdollista, ne kannattaa lisätä kakkuun vasta ennen tarjoilua. 

Tuotevaihtoehdot

Voit tehdä kakun myös muista ainesosista kuin ohjeeseen on kirjoitettu. Tässä siihen vinkkejä.

  • Täytekeksien sijaan voit käyttää mitä vain muitakin vegaanisia keksejä. Vegaanisia keksejä on listattu Vegaanituotteet-sivulle. Voit etsiä vegaanisia tuotteita myös Vegaaniskanneri-sovelluksen avulla.
  • Vegaanisia margariineja on monenlaisia, mutta leivonnassa kannattaa käyttää vähintään 60 % rasvaa sisältäviä tuotteita. Pohjaan sopivat esimerkiksi Naturli Vegaaninen levite, Violife Vioblock, Keiju Merisuola tai Keiju laktoositon 70 %.
  • Vegaanisia suklaita on kaupoissa monenlaisia. Osa on tummia ja osa vaaleampia. Pirkka-sarjassa on kahta vegaanista reilun kaupan luomusuklaalevyä, joista toinen on 55- ja toinen on 72-prosenttista suklaata. Tony's Chocolonely -sarjassa on hyvänmakuinen, vegaaninen perussuklaa, joka on myös pyritty tuottamaan mahdollisimman eettisesti. Lisää suklaita on listattu Vegaanituotteet-sivulle.
  • Oddlygoodin vispin tilalla voi käyttää yhden purkin Aito Fazeria, Oatly iMat Vispiä tai Alpro Whippingiä tai vaihtoehtoisesti kaksi purkkia Plantia. Voit lukea lisää vegekermavaahdoista ja niiden ominaisuuksista tästä postauksesta.
  • Oatlyn vegetuorejuuston eli kauralevitteen tilalla voit käyttää kaksi purkkia Violifen maustamatonta eli Creamy Original Flavouria. (Varmista purkkia ostaessasi, että kyseessä on varmasti maustamaton tuote, sillä valkosipuli-yrtillä on hyvin samannäköinen pakkaus.) Voit lukea lisää vegaanisista tuorejuustovaihtoehdoista tästä postauksesta.
  • Voit myös vaihtaa sileän maapähkinävoin karkeaan, mutta se tietysti vaikuttaa kakun rakenteeseen. Ei myöskään haittaa, jos maapähkinävoi on makeutettua, mutta huomioi se tomusokerin määrässä.

Erikoisruokavaliot

  • Gluteeniton: Valitse pohjaan gluteenittomat keksit sekä puhdaskaurasta tehdyt hiutaleet. Vegetuorejuustoista gluteenittomia ovat Violife ja Sheese ja vispeistä Oddlygood, Oatly ja Aito. Huomioi, että keliaakikoille leivottaessa gluteenittomuudesta pitää huolehtia erityisen tarkasti. Lue täältä lisää vinkkejä gluteenittomaan vegeleivontaan.
  • Kauraton: Oddlygoodin vispi on kauraton, samoin Violifen vegetuorejuusto. Vaihda pohjan kaurahiutaleet toiseen keksipakettiin ja tee kinuski esimerkiksi soijakermasta tai kookosmaidosta.
  • Soijaton: Kakun perusohje on sellaisenaan soijaton, kunhan kinuskin tekee jostain muusta kuin soijakermasta. Suklaat voivat sisältää soijalesitiiniä, joten tarkista niiden kohdalla tuoteseloste. Lisää soijattomia vegeleivontavinkkejä saat täältä.
  • Palmuöljytön: Kakku on helppo tehdä palmuöljyttömänä, sillä palmuöljyttömiä tuotteita on tosi paljon. Perusreseptissä mainitut tuotteet (Oreoita lukuun ottamatta) ovat kaikki palmuöljyttömiä, kunhan käyttää margariinina esimerkiksi Naturlin Vegaanista levitettä, Violifen Vioblockia tai Keiju Merisuolaa. Palmuöljyttömiä vispejä ovat Oddlygoodin lisäksi Aito ja Oatly. Kaikki yleisesti tällä hetkellä markkinoilla olevat vegetuorejuustot ovat palmuöljyttömiä. Mainittujen Pirkan gluteenittomien vaniljatäytekeksien lisäksi on myös muita palmuöljyttömiä, vegaanisia keksejä. Suolapähkinöissä ja maapähkinävoissa on myös paljon palmuöljyttömiä vaihtoehtoja, vaikka joissakin niissä on käytettykin palmuöljyä. Lue lisää tuotevinkkejä palmuöljyttömään leivontaan täältä!
  • Pähkinätön: Jos kakusta jättää maapähkinävoin ja suolapähkinät pois, tulee siitä suklaajuustokakku. Tarkista myös kaikki muut ainesosat, ettei niissä ole jäämiä pähkinöistä, jos kakkua syö pähkinäallergikko.

Marjamuffinssit airfryerilla

$
0
0

 

Kuvassa on kolme muffinssia, joiden pinnalla on mustikoita, vadelmia ja paahtuneita kaurahiutaleita. Kaksi muffinsseista on päällekkäin. Niiden edessä on pieni lasikulho, jossa on mustikoita ja vadelmia. Sekä muffinssit että marjakulho ovat valkoisella lautasella, jonka reunusta kiertää punainen raitakuvio.

Meille tuli airfryer, ja olen ollut siihen kaikin puolin tyytyväinen. Sillä saa nopeasti valmistettua hyviä tofuja, kikherneitä ja muita herkkuja. Olen testaillut nyt myös leipomista airfryerilla, ja olen tyytyväinen siihenkin. Näistä marjamuffinsseista tuli oikein makoisia eli pohjastaan pehmeitä ja pinnaltaan rapsakoita.

Airfryer sopii erityisesti pienten määrien leipomiseen. Aion jatkossakin paistaa muffinssit uunissa, jos tarvitsen niitä tusinan tai enemmän. Jos kaipaat muffinssi-inspiraatiota, klikkaa itsesi blogin muffinssiresepteihin tästä!

Marjamuffinssit airfryerissa, 4 kpl

  • 50 g kasvimargariinia
  • 0,5 dl sokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 0,25 tl vaniljasokeria tai hyppysellinen vaniljajauhetta
  • 0,75 dl kaura- tai muuta kasvimaitoa
  • 1 dl vehnäjauhoa
  • 0,5 tl leivinjauhetta

Marjat ja kauramuru

  • n. 0,5 dl marjoja
  • 1 rkl kasvimargariinia
  • 2 tl sokeria
  • 2 rkl kaurahiutaleita

  1. Valmistele airfryer asettamalla muffinssivuoat airfryerin koriin. Huom! Jos käytät paperisia vuokia, laita niitä kaksi päällekkäin, jotta muffinssit eivät paistamisen aikana leviä liikaa. Silikoni- ja kartonkivuoat pitävät muotonsa parhaiten.
  2. Sulata margariini. Sekoita sen joukkoon sokeri, suola ja vaniljasokeri sekä viimeisenä kauramaito. Sekoita leivinjauhe ensin vehnäjauhojen sekaan ja sitten nesteiden joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi, mutta vältä ylisekoittamista.
  3. Sulata kauramurun margariini ja sekoita siihen sokeri sekä kaurahiutaleet.
  4. Jaa muffinssitaikina vuokiin ja ripottele marjat sen pinnalle. Ripottele lopuksi kauramuru muffinssien pinnalle.
  5. Paista airfryerissa 160 asteessa n. 16–18 minuuttia. Tarkista muffinssien kypsyys tikulla tai veitsellä työntämällä se muffinssin sisään. Jos se tulee ulos puhtaana, on muffinssi valmis. Vastapaistettuina muffinssit ovat hyvin pehmeitä, joten anna niiden jäähtyä airfryer-korissa viisi minuuttia ennen niiden siirtämistä pois.

Gluteeniton: Käytä gluteenitonta kaura- tai muuta kasvimaitoa, gluteenitonta ja vegaanista jauhoseosta (esim. Semper fin mix) sekä gluteenittomia kaurahiutaleita tai esim. tattarihiutaleita. Lisää jauhojen joukkoon 1/8 tl ksantaania. Ksantaani ei ole pakollinen, mutta parantaa muffinssien koossapysymistä. 

Pakastaminen: Muffinssit voi pakastaa. Anna niiden sulaa rauhassa jääkaapissa, tai jos on kiire sulatella, tee se mikrossa sulatusteholla mahdollisimman hitaasti.


Puuteridonitsit, powdered donuts

$
0
0
Kuvassa on kaksi kulhoa, joissa toisessa on perinteisiä vappumunkkeja ja toisessa tomusokerilla päällystettyjä powdered donutseja sekä Carneval-keksejä. Kulhojen vieressä on mustaa serpentiiniä ja kaksi Carneval-keksiä. Kaiken alla on musta keittiöpyyhe.

Kun seuraavan kerran aiot leipuroida munkkeja, suosittelen kokeilemaan perinteisten sokerissa kieriteltyjen munkkien lisäksi powdered donutseja. Kutsuttakoon niitä vaikka puuteridonitseiksi. 

Kun rinkilät on paistettu, ne voidellaan sulatetulla margariinilla, laitetaan tomusokerin kanssa pussiin ja ravistetaan. Margariini saa tomusokerin ankkuroitumaan donitsin kylkeen. Yhdistelmä myös maistuu kivalta ja pikkuisen erilaiselta. Tämä on aika nerokas tapa kuorruttaa donitsit, mutta ei tietenkään oma keksintöni, vaan ihan perusjuttu Yhdysvalloissa.

Taikina tässä on oma perusmunkkitaikinani, mutta kardemumman sijaan käytin vaniljajauhetta. Kardemumma on perinteinen vappumunkin maku, joten myös sitä voi tietysti käyttää.

Nämä onnistuvat muuten myös gluteenittomana! Ohje on vehnäjauhoversion alla.

Uppopaista turvallisesti!

Uppopaistaminen jännittää varsin hyvästä syystä monia. Olethan erityisen tarkkaavainen uppopaistohommissa! Jos rasva syttyy palamaan, se pitää sammuttaa tukahduttamalla joko kattilan kannella tai sammutuspeitteellä. Kuumaan tai palavaan rasvaan ei missään tapauksessa saa kaataa vettä, sillä se pahentaa tilannetta ja on hyvin vaarallista. 

Lue tarkemmat ohjeet uppopaistamiseen ennen leipomisen aloittamista täältä!


Puuteridonitsit, n. 10 kpl

  • 2 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 25 g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • n. 7–8 dl vehnäjauhoja
  • 50 g Naturlin vegaanista levitettä tai muuta kasvimargariinia 
  • paistamiseen reilu puoli litraa rypsiöljyä
Puuteroimiseen
  • n. 20 g Naturlin vegaanista levitettä tai muuta kasvimargariinia
  • n. 2 dl tomusokeria
  • paperipussi
Muut välineet 
  • kattila ja sille kansi tai sammutuspeite
  • reikäkauha tai haarukka
  • talouspaperia
  1. Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi joko liedellä tai mikrossa. (Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä kauramaito 42-asteiseksi.) Sekoita kauramaidon joukkoon hiiva, sokeri, suola ja vaniljajauhe. (Jos käytät kuivahiivaa, voit sekoittaa sen joko nesteiden sekaan tai ensin pieneen määrään vehnäjauhoja.) Lisää puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi. Lisää margariini sekä loppu vehnäjauho pienissä erissä. Vaivaa käsin, kunnes taikina on kimmoisaa eikä tartu käsiin. Riippuu jauhoista ja vaivaamistyylistäsi, miten paljon tarkalleen tarvitset jauhoja.
  2. Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa puoli tuntia eli kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. 
  3. Vaivaa taikina uudelleen ja kaulitse se parin sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa levystä pyöreällä muotilla (esim. juomalasilla) ympyröitä ja leikkaa niihin vielä reikä pienemmällä muotilla (esim. pursotustylla tai snapsilasi). Reiät kannattaa säästää ja paistaa erikseen "donitsinkoloina".
  4. Peitä rinkilät liinalla ja anna kohota vielä puolisen tuntia.
  5. Kuumenna öljy n 180-asteiseksi. Voit testata öljyn kuumuutta pienellä taikinapalalla tai leipäpalalla: jos pala ruskistuu kauniisti noin minuutissa, öljy on sopivaa. Jos lieden asteikko on 1–12, on 7 usein hyvä lämpötila, mutta tämä riippuu liedestä. Paista rinkilät pari kerrallaan molemmin puolin kauniin ruskeiksi ja nosta talouspaperin päälle valumaan. (Muista tarkkailla öljyn lämpötilaa paistamisen aikana.)
  6. Sulata puuteroimiseen tarvittava margariini ja voitele sillä valmiit rinkilät ja donitsinkolot yltä päältä. Laita paperipussin pohjalle puolet tomusokerista, rinkilät sekä kolot ja kaada loppu tomusokeri niiden päälle. Sulje paperipussi ja ravistele hyvin.
  7. Tarjoile puuteridonitsit mieluiten heti.
Pakastaminen: Munkit voi pakastaa, mutta se kannattaa tehdä ennen sokeroimista tai puuteroimista, koska ne sulavat pois sulamisen yhteydessä.


Erityisruokavaliot

  • Pähkinätön: Naturlin vegaaninen levite sisältää mantelia. Muut vegaaniset margariinit ja vastaavat levitteet ovat pähkinättömiä. Tarkista kuitenkin tuoteselosteet aina varmuuden vuoksi.
  • Soijaton: Donitsit on helppo tehdä soijattomana käyttämällä jotain muuta kasvimaitoa kuin soijamaitoa. Tänne on koottu muuta tietoa soijattomista tuotteista ja vegeleivonnasta.
  • Gluteeniton: Gluteenittoman ohjeen saat alta. Lue myös tämä oppaani gluteenittomasta vegeleivonnasta.
  • Palmuöljytön: Esim. Naturlin vegaaninen levite, Violife Vioblock ja Keiju Merisuola ovat palmuöljyttömiä, ja niitä voi käyttää myös leivontaan. Täältä saat lisää vinkkejä palmuöljyttömistä tuotteista.


Gluteeniton munkkitaikina, n. 8 rinkilää

  • 2,5 dl soija-, riisi- tai gluteenitonta kauramaitoa
  • 25 g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
  • 1 rkl psylliumia
  • 0,5 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria tai kardemummaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 5 dl Semper Fin Mix -gluteenitonta jauhoseosta*
  • 50 g kasvimargariinia
  • uppopaistamiseen öljyä
  1. Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi ja sekoita sen joukkoon hiiva ja psyllium. (Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä soijamaito 42-asteiseksi. Voit sekoittaa kuivahiivan joko nesteiden sekaan sellaisenaan tai ensin pieneen määrään jauhoja.) Anna seoksen turvota viisi minuuttia. Sekoita taikinaan sokeri, vaniljasokeri, suola, puolet gluteenittomasta jauhoseoksesta sekä margariini. Lisää jauhoseosta vähitellen, kunnes saat pehmeän ja kiinteän taikinan, joka ei tartu sormiin.
  2. Muotoile taikina saman tien kohottamatta haluamasi mallisiksi munkeiksi. Peitä munkit liinalla ja anna kohota puolisen tuntia. Huomioithan, että gluteenittomat munkit eivät kohoa yhtä paljon kuin vehnäjauhoista leivotut munkit.
  3. Uppopaista munkit ylläolevan ohjeen mukaan. Huomioi, että gluteeniton taikina ruskistuu vehnäjauhotaikinaa vähemmän.
*Viljatuotteen vaalea gluteeniton jauhoseos käy myös. Semper on omasta mielestäni paremman makuinen, joten suosittelen sitä. Molemmat ovat luontaisesti gluteenittomia.

Pakastinkakku, vohvelikakku, icebox cake

$
0
0

 Kuvassa on kakkupala, jossa on kerroksittain suklaavohveleita ja suklaavispiä. Kakun päällä ja vieressä on vadelmia, mustaherukoita ja pistaaseja sekä sulatettua suklaata, jota on valutettu ohuena nauhana. Kakku on valkoisella lautasella, jossa on myös pieni haarukka. Kakun vieressä on kulho, jossa kuorittuja pistaaseja sekä suklaapaloja. Takana on kaksi vohvelia päällekkäin. Kaiken alla on vihreä liina.

Pakastinkakku, vohvelikakku? En oikein tiedä, millä nimellä kutsuisin icebox cake -nimellä englanniksi kulkevaa kakkua, mutta olkoon se nyt sitten vaikka pakastinkakku. Tai vohvelikakku? En osaa päättää! Mutta asiaan... 

Jos etsit helppoa ja vähän erilaista kakkua, on tässä etsimäsi! Kakkua varten tarvitset vaahdotettua ja suklaalla maustettua vispiä sekä vohveleita. Nämä ladotaan astiaan vuorotellen ja pistetään pakastimeen odottamaan. Odottaminen on ehkä se vaikein osuus.

Vohvelit ovat mielestäni aavistuksen tylsä syötävä, mutta tähän kakkuun ne uppoavat ihanasti! Kun ne pääsevät kosketuksiin suklaavispin kanssa ja ne pakastetaan, niiden rakenne muuttuu. Ne ovat edelleen rapeita, mutta niissä on myös aavistuksen sitkas purutuntuma.

Jos et ole suklaafani tai haluat tehdä kakun muusta syystä ilman suklaata, se onnistuu myös ihan vain vaahdotetusta vispistäkin. Tällöin vohveleiksi voi kokeilla vaikkapa sitruunaisia vohveleita!

Kakun voi tehdä vohvelien sijaan myös Dominoista tai Oreoista. Domino-keksithän ovat nyt ihan parin vuoden sisällä kokeneet asteittaisen uudistuksen, ja niistä useimmat ovat nykyisin vegaanisia! Vegaaniset on merkitty selkeästi, joten keksihyllyllä ei tarvitse kauaa etsiskellä.

Oma ykkössuositukseni vegaaniseksi vispiksi on Oddlygoodin easy whipping, koska se vaahtoutuu erinomaisesti sekä maistuu suht neutraalilta ja hyvältä. Se on myös tämän hetken vispeistä erityisruokavalioystävällisin, sillä siinä ei ole soijaa, gluteenia, kauraa eikä pähkinää. Täältä saat lisätietoa muista vegaanisista kermoista!

Kakku on tietysti vegaaninen, kuten kaikki muutkin tämän blogin reseptit. Se käy siis sellaisenaan muna- ja maitoallergisille sekä laktoosi-intolerantikoille. Löydät muut erityisruokavaliot ohjeen perästä!

Pakastinkakku, 6 palaa

  • 1 prk* vaahtoutuvaa kasvikermaa eli vispiä (esim. Oddlygood easy whipping)
  • 60 g vegaanista suklaata (esim. Pirkka reilu & luomu tumma suklaa, täältä voit katsoa pidemmän listan)
  • 2 rkl tai maun mukaan tomusokeria
  • ripaus vaniljajauhetta, 1 tl vaniljasokeria tai 0,25 tl vanilja-aromia
  • ripaus suolaa
  • n. 200 g vegaanisia vohvelikeksejä (esim. Pirkka vaniljanmakuinen kaakaovohveli)
  • koristeluun esimerkiksi suklaata, pähkinöitä ja marjoja (voit myös jättää nämä pois)

  1. Vuoraa pakastuksen kestävä vuoka tai muu astia leivinpaperilla tai kelmulla. 
  2. Leikkaa suklaa pieniksi paloiksi ja sulata se vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa. Jos sulatat suklaan mikrossa, kuumenna sitä korkeintaan 30 sekuntia kerrallaan ja sekoita aina välissä.
  3. Vaahdota vispi kuohkeaksi sähkövatkaimella**. Sekoita sen joukkoon tomusokeri, vaniljajauhe ja suola. Maista ja lisää tarvittaessa tomusokeria. Lisää lopuksi sulatettu suklaa ja sekoita tasaiseksi.
  4. Levitä tai pursota suklaavaahtoa parin sentin kerros vuoan pohjalle. Lado sen päälle kerros vohveleita. Jatka näin, kunnes suklaavaahto on loppu. Jätä suklaavaahto ylimmäksi kerrokseksi.
  5. Laita kakku pakastimeen vähintään kuudeksi tunniksi.
  6. Tarjoile sellaisenaan tai koristele halutessasi esimerkiksi sulatetulla suklaalla, pähkinöillä ja marjoilla.
*Jos käytät Plantin vispiä, voit käyttää sitä kaksi purkkia. Se on vaahdotettuna tilavuudeltaan paljon pienempi kuin muut vispit.

**Jos sinulle ei ole sähkövatkainta, käytä vispinä Oddlygoodia tai Fazer Aitoa. Muita vispejä voi olla vaikea saada vispilällä riittävän kuohkeiksi.

Erityisruokavaliot

  • Soijaton: Vispeistä soijattomia ovat Oddlygood easy whipping, Fazer Aito kauravispi, Oatly iMat visp ja Plantin kauravispi. Pirkan suklaavohvelit ovat soijattomia. Tarkista, että suklaassa ei ole soijalesitiiniä.
  • Gluteeniton: Vispeistä gluteenittomia ovat Oddlygood easy whipping, Fazer Aito kauravispi ja Alpro whipping. Semper sitruunavohvelit ovat gluteenittomia, mutta eivät välttämättä paras yhdistelmä suklaavispin kanssa eli kakku kannattaa tehdä pelkästä vispistä ja koristella marjoilla.
  • Palmuöljytön: Vispeistä palmuöljyttömiä ovat Oddlygood easy whipping, Fazer Aito kauravispi, Oatly iMat visp ja Plantin kauravispi. Pirkan suklaavohvelit ja vegaaniset Dominot ovat palmuöljyttömiä.

Paistettu juustokakku, vegaanisena tietysti

$
0
0

Kuvassa on juustokakku, jossa on tummanruskea pohja ja jonka päällä on jäätelöpallo, keksimurskaa ja vadelmia. Kakun takana on Domino-keksejä kasassa vihreän liinan päällä.
 
Koska kaupoista ja kahviloista saa nykyisin niin helposti vegaanisia leivonnaisia, olen leiponut viime vuosina itse ihan supervähän. Mutta nyt testasin, miten Auran uusi maustamaton levite sopii paistettuun juustokakkuun, ja hyvinhän se sopi!

Auran levite on kaurapohjainen vaihtoehto tuorejuustolle, vaikka se ei käykään nimestä mitenkään ilmi. Se on tietysti vegaaninen eli maidoton, mutta myös gluteeniton ja soijaton eli sopii monenlaisiin erityisruokavalioihin. 

Tästä leipomaan!

Erityisruokavalio-ohjeistukset saat reseptin perästä.

Paistettu juustokakku

keksimurupohja

  • 200 g vegaanisia keksejä (esim. dominoita ja/tai digestivekeksejä)
  • n. 3 rkl vegaanista margariinia tai kasvivoita (esim. Keiju merisuola tai Eleplant)

täyte

Levitä 24-senttisen** irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voit leikata joko sopivan kokoisen ympyrän tai käyttää isompaa palaa, jonka voit pingottaa vuoan pohjan ja reunan väliin.

Valmista keksimurupohja. Jos käytät Dominoita, voit käyttää ne täytteineen. Murskaa keksit tehosekoittimen pulssitoiminnolla tai laittamalla ne pussiin ja nuijimalla kaulimella. Sulata margariini ja sekoita se murskan sekaan. Ota kourallinen seosta ja purista sitä. Jos se pysyy suurin piirtein kasassa mutta murenee, kun sitä tökkää, on seos sopivaa. Jos käytät vain digestivejä tai muita "kuivia" keksejä, saatat tarvita vähän enemmän margariinia. Levitä keksimuruseos vuoan pohjalle ja painele se tasaiseksi kerrokseksi.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Notkista levite sähkövatkaimella tai reippaasti vispilällä sekoittaen. Lisää mukaan täytteen muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte vuokaan keksipohjan päälle ja tasoita pinta.

Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla noin tunnin ajan. Kakku on valmis, kun se kevyesti ravistaessa hieman hytkyy, mutta ei ole enää juoksevaa.

Tärkeä vaihe: Anna kakun jäähtyä ennen sen syömistä! Parasta on, jos annat sen jäähtyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Ennen vuoan renkaan irrottamista, käy kakun reunat läpi veitsellä, jotta kakku irtoaa helpommin.

Tarjoile sellaisenaan tai marjojen, vegejätskin, keksimurskan ja muiden sattumien kera. Säilytä valmis kakku jääkaapissa. 


*Voit tietysti käyttää myös tuoretta sitruunaa. Keskivertositruunassa on puolisen desiä mehua, mutta ei haittaa, jos mehua on vähän vähemmän. Voit myös raastaa sitruunan kuoren keltaista osaa mukaan täytteeseen lisämakua tuomaan. 

**Jos sinulla on pienempi vuoka, tulee kakusta korkeampi ja jos suurempi, tulee kakusta litteämpi. Tämä voi vaikuttaa paistoaikaan eli korkeampaa kakkua saattaa joutua paistamaan vähän pidempään ja matalampaa lyhyemmän ajan.


Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä pohjaan gluteenittomia keksejä. Jos käytät kasvivoita, tarkista, että siinä ei ole kauraa.
  • Soijaton: En ole testannut kakkua kaurajogurtilla, mutta se todennäköisesti onnistuu. Täytteeseen kannattaa tällöin lisätä pari ruokalusikallista maissitärkkelystä.
  • Palmuöljytön: Valitse palmuöljytön rasva, esim. Eleplant, Flora plant butter, Naturli vegaainen levite tai Keiju merisuola


Tältä kakku näytti, kun se tuli uunista. Kakun reunat kannattaa irrottaa veitsellä ennen kuin vuoan rengasta irrottelee, jotta kakku lähtee vuoasta irti kokonaisena.


Kuvassa on paistettu juustokakku vuoassaan. Kakun pinnalla on ruskeita läiskiä. Kakun vieressä on pienessä kulhossa Dominoita ja digestivekeksejä sekä sitruunamehupullo ja Auran maustamattoman levitteen pakkaus.

Vegaaniset piparkakkukoristeet

$
0
0

Kuvassa on karkkeja ja koristelutuotteita, joita voi käyttää piparkakkujen koristeluun. Tarkemmat tuotetiedot tekstissä. Kuvan taustalla on luminen havupuun oksa ja käpy.

Piparkakkujen ja piparkakkutalojen koristeluaika lähestyy! Innostuin kokoamaan vinkkilistan vegaanisista tuotteista, joita voi lätkiä pipareiden ja piparitalojen päälle.

Jos etsit muuta jouluista leivottavaa, kurkkaa blogin jouluaiheiset reseptit!

Piparkakkutaikinat

Vegaanisia valmiita piparkakkutaikinoita ovat ainakin nämä neljä:

  • Myllyn paras laktoositon piparitaikina
  • Kymppi piparitaikina
  • Fria piparkakkutaikina gluteeniton
  • Moilas piparkakkutaikina gluteeniton

Pikeeri toimii koristeluissa ja piparkakkutalon kokoamisessa

Ehdottomasti paras töhnä piparkakkutalon kokoamiseen ja kestävien koristeluiden pursottamiseen on pikeeri! Pikeeri kovettuu jämäkäksi ja kestäväksi, mutta ei ole kuumaa eli sitä voi käyttää sulatetun sokerin sijaan myös lasten kanssa turvallisesti.

Perinteisesti pikeeriin käytetään kananmunaa, mutta samat taikavoimat on aquafaballa eli säilykepapujen liemellä. Valmis pikeeri ei maistu pavuilta vaan juuri siltä, miltä pitääkin eli makealta.

Tästä pääset pikeerireseptiini!


Millä koristella?

Tämän listan tuotteet ovat kaikki täysin kasvipohjaisia, ja osa niistä löytyy aivan muualta kuin leivontaosastolta. Esimerkiksi murohyllyssä on koristeluun sopivia nappuloita!

Koska tuotteiden ainesosat saattaa ajan myötä muuttua, niin tarkistathan tuotetiedot myös pakkauksesta! Arvostan, jos ilmoitat, mikäli listassa on virheitä.

  • Dr Oetker stars-, hearts- ja neon-koristerakeet
  • Dr Oetker sour flakes, sprinkles choco ja sprinkles mix
  • Pirkka leppis- ja amppariströsseli
  • Coop dino-, jääkristalli-, sydän- ja kukkakoristerakeet
  • Fazer mariannerakeet, avecpastillit ja lontoorakeet
  • Fazer vihreät ja glögikuulat sekä finlandiamarmeladit
  • Panda pop täytelakut (kermatoffee, päärynäjätski ja mansikkapehmis) pilkoittuina
  • Candy King -irtokarkkien vegaaniset (valitse hakuehdoksi vegaaninen), kuten kaulakorun helmet tai ässä hedelmät
  • Candy Town -irtokarkkien vegaaniset, kuten meteoriitti lime ja salmiakkimutteri
  • Fazer Alku täysjyvämuro kaakaotähdet
  • Weetabix Weetos suklaamurorenkaat
  • Lidl Crownfield choco moons ja choco hoops -suklaamurot
  • Pakastekuivatut marjat
  • Murennetut vegaaniset keksit
  • Mantelilastut ja pähkinämurska

Elintarvikevärit, suihkeet ja geelit

Lisää vegaanisia tuotteita löydät leivontaan erikoistuneista liikkeistä. Niissä on yleensä myös vegaanisia punaisia geelivärejä, joita perusruokakaupoissa on harvemmin saatavilla. Niistä voi useimmiten ostaa myös syötäviä glittereitä ja muuta hauskaa. 


Mikä tekee koristelutuotteesta epävegaanisen?

Strösseliosastolla törmää herkästi epävegaanisiin ainesosiin, kuten liivatteeseen (gelatiini) ja hyönteistuotteisiin (sellakka e904, karmiini e120, mehiläisvaha e901). Toisinaan koristelutuotteissa on myös maitotuotteita tai muuta vähän höpsöä.


Viewing all 299 articles
Browse latest View live