Mukavaa joulukuuta kaikille ja terkkuja pitkästä aikaa – tällä kertaa Suomesta! Olen toistaiseksi vielä tuntemattoman ajanjakson verran Suomessa, ja todennäköisesti vietänkin joulun ja uudenvuoden tällä puolella maapalloa. Kaikki leivontavälineeni sen sijaan ovat Ohiossa, joten tämän kakun koristelun kanssa meinasi käydä vähän huvittavasti tai siis kävikin. Lisään tekstin loppuun kuvan siitä, miltä kakku näytti sen jälkeen, kun yritin pursottaa ruskeaa kuorrutetta ilman tyllaa... Sitä ennen ihana kakkuresepti sekä valtavasti muita jouluisia leivonnaisvinkkejä!
Wiener Nougat on ollut ihan lapsesta saakka yksi lempikarkeistani. Se on yksi niistä makeisista, joiden vegaanisuus tulee monelle yllätyksenä. Tämä superhyvä kakku koostuu ei liian makeasta mutta silti maukkaasta ja sopivan pehmeästä suklaakakusta, jonka päälle on levitetty riittävästi eli paksu kerros Wiener Nougat -moussea. Mousse maistuu hyvältä myös sellaisenaan eli jos et jaksa ryhtyä kakunpaistopuuhiin, voit valmistaa vain nopean moussejälkkärin.
Kakun pohjana on omenasoseversio tästä huippuhyvästä browniesta sillä erotuksella, että vaihdoin margariinin öljyyn. Voit vaihtoehtoisesti käyttää pohjana myös tosi helppoa suklaakakkua, jonka ainekset löytyvät todennäköisesti melkein kenen tahansa kaapista valmiiksi.
Tarvikkeet: n. 22-senttinen kakkuvuoka, sähkövatkain
Wiener Nougat -kakku, 8 palaa
kakkupohja- 1 dl omenasosetta (tai päärynäsosetta tai maustamatonta soija- tai kaurajogurttia)
- 1 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
- 3/4 dl miedonmakuista öljyä (esim. tavallista rypsiöljyä)
- 2 dl sokeria
- 3/4 dl kaakaojauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 1/2 tl suolaa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl ruokasoodaa
- 3/4 prk Kaslinkin kauravispiä*
- 200 g Wiener Nougat -konvehteja
- hyppysellinen suolaa
- vegaanisia keksejä
- vegaanista suklaata joko hippuina, paloina tai sulatettuna
- lisää Wiener Nougat -konvehteja
- loput kauravispit vaahdotettuna ja pursotettuna
- pähkinöitä, marjoja, karkkeja...
- Rasvaa ja jauhota n. 22-senttinen kakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Sekoita omenasose, kauramaito, öljy, sokeri, kaakaojauhe, suola ja vaniljasokeri. Siivilöi ja sekoita vehnäjauho ja ruokasooda ensin toisessa kulhossa ja sekoita ne sitten taikinan joukkoon. Kaada taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi.
- Paista kakkua esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 30 minuuttia. Peitä kakku leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, jotta sen pinta ei pala. Kakku on valmis, kun siihen työnnetty tikku tulee ulos puhtaana. Anna kakun jäähtyä vuoassa kymmenen minuuttia ennen kumoamista. Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen sen kuorruttamista.
- Vaahdota kauravispi sähkövatkaimella jämäkäksi vaahdoksi. Poista paperit Wiener Nougat -konvehdeista ja sulata konvehdit varovaisesti mikrossa: kuumenna konvehteja 15 sekuntia kerrallaan ja sekoita aina välillä. Konvehdit sulavat nopeammin kuin suklaa. Voit sulattaa konvehdit myös vesihauteessa. Sekoita sulatetut konvehdit kauravispin sekaan sähkövatkaimella. Mausta pienellä ripauksella suolaa.
- Lusikoita mousse kakun päälle ja koristele haluamillasi koristeilla.
- Kakun voi tarjoilla heti, mutta se säilyy hyvänä jääkaapissa pari päivää. Säilytä valmis kakku jääkaapissa.
Pakastaminen: Kakun voi pakastaa, mutta sen ulkonäkö voi vähän kärsiä sulaessa. Anna kakun sulaa rauhassa jääkaapissa. Älä sulata kakkua lämmittämällä.*Kaslinkin tilalla voi käyttää 2 prk Plantin kauravispiä tai 1 prk Alpron soijavispiä. Planti on todella jämäkkää, joten sen kanssa ei pitäisi tulla mitään ongelmia. Alpro sen sijaan on näistä höttöisin eli sillä tulee myös pehmein ja mahdollisesti vähän valuva mousse. Jos sen koossapysyvyys epäilyttää, käytä sitä vähemmän tai käytä sen kanssa enemmän Wiener Nougat -konvehteja.
Erikoisemmat ruokavaliot
Gluteeniton versio: Ohje pohjan gluteenittomaan versioon on alkuperäisen reseptin yhteydessä. Alkuperäinen resepti on kolminkertainen, joten jaa ainesosien määrä kolmella. Kaslinkin ja Alpron vispit ovat gluteenittomia, Plantin vispi on vähägluteeninen. Wiener Nougat on gluteeniton tuote. Valitse myös koristeet siten, että ne eivät sisällä gluteenia. Saat lisää vinkkejä gluteenittomasta vegeleivonnasta tästä tekstistä.Soijaton versio: Älä käytä pohjaan soijatuotteita. Käytä moussessa kauravispiä. Valitse myös koristeet sen mukaan, että ne eivät sisällä soijaa. (Monissa suklaissa ja kekseissä on soijalesitiiniä.)Saat lisää vinkkejä soijattomasta vegeleivonnasta tästä tekstistä.
Palmuöljytön versio: Wiener Nougat -konvehdit sisältävät palmurasvaa. Voit halutessasi tehdä kakun myös iChoc-sarjan White Nougat Crisp -hasselpähkinäsuklaalla, joka on aika samantyyppinen kuin Wiener Nougat. Myös perusruokakauppojen vispit sisältävät palmuöljyä. Niiden tilalla voit käyttää esimerkiksi Vegekaupasta saatavaa SoyaToo!-riisivispiä. Lisää palmuöljyttömiä leivontavinkkejä saat täältä.
Lisää jouluisia vegaaniherkkuja ja -leivonnaisia!
Joulu-, pikkujoulu- ja vaikka ihan vapaapäiväpöydän herkut voisivat olla vaikkapa jotain tällaista! Reseptit kuvien leivonnaisiin on listattu erikseen kuvien alle.Joulun alla tulee usein leivottua tosi paljon enemmän kuin muina aikoina, ja blogissa onkin ihan valtavasti joulukelpoisia reseptejä. Pääset selaamaan niitä kaikkia tästä linkistä klikkaamalla. Kokosin niistä omat suosikkini ja suositukseni listaksi.
Reseptin perässä on kerrottu, jos resepti on joko sellaisenaan pähkinätön (P), gluteeniton (G) tai soijaton (S) tai muutettavissa sellaiseksi.
- Mantelikuppikakut ovat ehdottomasti yksi kuppikakkusuosikeistani! Niissä on mantelia niin yllä, päällä kuin sisälläkin. (G, S)
- Pistaaseilla maustettu suklaa-valkosuklaajuustokakku. Tarvitseeko tätä edes perustella mitenkään? (G, S)
- Kardemumma-mantelikeksit maistuvat mummolalta, rapealta ja ihanalta! (G, S)
- Saksanpähkinämuffinsseissa on rapeaa pähkinämurua sekä jouluisia mausteita. (G, S)
- Upean värinen tyrni maustaa näiden tyrnikuppikakkujen täytteen. Voit tehdä myös pelkkää tyrnitahnaa, jota voi käyttää lemon curdin tavoin levitteenä tai lisukkeena. (G, P)
- Hasselpähkinä ja kahvi sopivat tosi hyvin yhteen ja niistä voikin tehdä ihan huippuhyviä hasselpähkinämokkapaloja. (S)
- Appelsiinikakku on se kahvipöydän peruskakku, joka on tavallinen mutta mehevä ja maukas. (S, P)
- Mehevä maustekakku on toinen kahvipöydän peruskakku. Se saa makunsa kanelista ja kardemummasta, mutta voit käyttää siihen juuri niitä mausteita, joista itse tykkäät: neilikkaa, maustepippuria, inkivääriä... (P, S)
- Taatelikakku on joulun peruskakku. (P, S)
- Porkkanawhoopiet ovat vähän toisenlainen versio porkkanakakusta: sopivasti käteen sopiva hampurilaistyyppinen makea herkku. (G, S, P)
- Jos haluat joulupöytään jotain ihan överimakeaa ja silti niin ihanan täyteläistä, suosittelen suklaista banoffeeta, jossa suklaakeksipohjan päällä on banaania, kinuskikastiketta sekä vispiä. (G, S, P)
- Tämä glögijuustokakku saa glögin lisäksi makunsa appelsiinista, ja onkin ihastuttanut monia. (G, P, S)
- Maapähkinävoijuustokakusta on ehtinyt vuosien aikana tulla tosi monen suosikkikakku. Se on helppo tehdä ja se on riittävän tuhti taltuttamaan överimättönälkää. (G, S)
- Ja sitten vielä vikana vinkkinä tosi helppo suklaakakku, joka on nimensä mukaisesti ihan tosi helppo. (P, S)
Piparkakkuvinkit
Jos aiot koristella piparkakkuja tai kokoat piparkakkutaloa ja haluat nopeasti kuivuvan ja todella kestävän kuorrutteen tai ei-sormia-polttavan piparkakkutaloliiman, suosittelen tekemään pikeeriä! Kananmunaton pikeeri tehdään aquafaballa eli säilykekikherneiden liemellä. Ei maistu kikherneeltä ja toimii niin kuin pitääkin. Ohjeen saat täältä.Käy tsekkaamassa myös vegaanituotteet.net/joulu! Sinne on listattu perusruokakauppojen jouluun sopivia vegaanituotteita. Suolaisten ruokien ja tuotteiden lisäksi siellä on listat muun muassa piparkakku- ja torttutaikinoista, joissa niissäkin on tosi paljon vegaanisia vaihtoehtoja.